Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Amenzi de aproape 300 de milioane de lei, aplicate în 2018! Cele mai multe au fost date de MAI

Anul trecut, la fiecare o mie de locuitori s-au aplicat cate 116 amenzi, şi daca toate ar fi fost încasate, peste 300 de milioane de lei ar fi ajuns la bugetul de stat. Din suma totală însă, au fost încasaţi mai puţin de jumătate din bani. Mai exact, 130 de milioane de lei. În ce domenii au fost aplicate cele mai multe amenzi ne spune reporterul TVR MOLDOVA, Mihaela Ursu.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în anul 2018 au fost constatate 426 de mii de contravenţii. În medie, la fiecare o mie de locuitori s-au aplicat câte 116 pedepse. Cele mai multe amenzi au fost date de către organele Ministerului Afacerilor Interne, iar cele mai puţine de Serviciul Vamal şi de Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, iar din numărul total al hotărârilor adoptate, aproape trei mii au fost transmise organelor de cercetare penală.
 
Pe categorii de contravenţii, aproximativ fiecare al doilea caz se refera la încălcări în domeniul circulaţiei rutiere. Statisticienii au remarcat chiar o crestere cu 6,9 la sută a acestui tip de contraventii, fata de anul 2017. Cel mai des au fost aplicate sancţiuni pentru depăşirea limitei de viteză: peste 118 mii de cazuri, acestea majorându-se de 2,6 ori faţă de anul precedent. Pentru conducerea  maşinii în stare de ebrietate au fost trase la răspundere o mie de persoane.

Pe urmatorul loc ca frecventa au fost contravenţiile aplicate pentru nereguli în activitatea de întreprinzător, fiscalite, activitatea vamală şi valorile imobiliare.

Iar în top urmează amenzile pentru tulburarea ordinii şi securitătii publice, contravenţiile pentru nerespectarea drepturilor politice de muncă şi cele pentru nerespectarea sănătăţii populaţiei. Ordinea şi securitatea publică este afectată cel mai des prin actele de huliganism şi consum de alcool în locuri publice -  au fost înregistrate peste 38 de mii cazuri şi în majoritatea situaţiilor au fost aplicate pedepse.

Suma amenzilor aplicate a fost de peste 300 de milioane lei. Statul a reuşit însă să încaseze doar 130 de milioane, sub 43 la sută.

Cei mai disciplinaţi în a plăti amenzile au fost cei din domeniul agricol şi sanitar- veterinar. Iar cea mai mică rată de încasare a amenzilor se atestă în cazul contravenţiilor ce afectează activitatea autorităţilor publice şi cele ce ţin de drepturile reale.
Similare
RECOMANDĂRI