Alexandru Slusari: Reprezentanţii Kroll spun că acum mai pot fi recuperate doar 20% din „miliardul furat”
Sursa foto:protv.md Vizualizari:

Alexandru Slusari: Reprezentanţii Kroll spun că acum mai pot fi recuperate doar 20% din „miliardul furat”

Preşedintele Comisiei parlamentare privind frauda bancară, Alexandru Slusari, spune că reprezentanţii companiei Kroll sunt dezamăgiţi de lucrul organelor de anchetă din Republica Moldova. Potrivit lui, aceştia au menţionat că următoarea dată vor veni în Republica Moldova dacă vor vedea voinţă politică reală de a recupera aceşti bani. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

„La întâlnirea cu noi, ei au spus acest lucru franc. Acesta înseamnă că timp de patru ani nu s-a întâmplat nimic aici în privinţa recuperării banilor. Dânşii au spus că dacă în 2015, pe urmele fierbinţi ale furtului, ar fi fost întreprinse măsurile necesare de a recupera banii, dacă ar fi fost aplicat acest mecanism de rambursare a banilor, era posibil de a întoarce banii în măsură semnificativă. (...) A fost un sabotaj din partea guvernării precedente”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, dacă se va tergiversa procesul de recuperare încă jumătate de an, s-ar putea să nu se poată întoarece nimic. Parlamentarul spune că, potrivit reprezentanţilor companiei Kroll, actualmente mai pot fi recuperate doar 20% din sumele delapidate.

Expertul în economie Veaceslav Ioniţă spune că populaţia nu trebuie speriată că au fost pierdute 80% din sumele delapidate din sistemul bancar. „La ziua de astăzi trebuie să ştim că obligaţiunile celor trei bănci erau de 25 de miliarde de lei, statul a oferit garanţii de 11 miliarde de lei şi avem în aer 14 miliarde de lei. Aceşti 11 miliarde de lei, inclusiv, pot fi recuperaţi prin vânzarea clădirilor acelor bănci sau prin oamenii care au adus activele”, spune expertul. În opinia lui, ar trebui să existe o investigaţie separată care să examineze procesul de vânzare a activelor băncilor ca să se afle dacă nu cumva aceste bunuri s-au vândut la jumătate de preţ.

Fostul deputat Valeriu Munteanu susţine că oamenilor li s-a „vândut” multă speranţă până acum încât acum ei pun mare presiune pe actuala guvernare. În opinia lui, politicienii trebuie să fie sinceri cu cetăţenii şi să le explice care este situaţia reală în ceea ce priveşte furtul miliardului. „Dacă nu le explici că banul este pulverizat pe mapamond şi nu-l mai găseşti, atunci presiunea va fi foarte mare. Dar să pui hoţul la puşcărie poţi, însă nici acest lucru nu va fi posibil, dacă nu va fi pus în fruntea Procuraturii un procuror european. Dacă pui un moldovean de-al nostru, va fi „rupt în bucăţi” şi nu va putea prelucra aceste volume de materiale”, spune fostul ministru.

Comentatorul politic Roman Mihăeş consideră că din punct de vedere juridic, trebuie să fie numit un procuror care să aibă în gestiunea lui şi ofiţeri de urmărire penală, şi ofiţeri SIS, şi procurori, care să se ocupe doar de un dosar – cel al „furtului miliardului”.
Similare
RECOMANDĂRI