Alexandru Moldovan, un elev din ultimul an de liceu, care are propria fermă de iepuri
Sursa foto:enpardmoldova.md Vizualizari:

Alexandru Moldovan, un elev din ultimul an de liceu, care are propria fermă de iepuri

Vizita gospodăriei în care cresc iepuri ar fi o altă atracţie pentru turişti. Din acest motiv, dar şi pentru a susţine dezvoltarea micilor antreprenori, Grupul de Acţiune Locală a decis să finanţeze prin programul SARD şi ferma “Iujnii crolic” a lui Alexandru Moldovan. El şi-a propus să confecţioneze noi cuşti pentru iepuri şi să le repare pe cele vechi, iar cumpărarea a 15 iepuroaice ar reprezenta contribuţia proprie.

Alexandru are 17 ani şi este în ultimul an de liceu. Nu-i place să vorbească despre sine şi spune că nu consideră această activitate o afacere, ci mai degrabă un hobby care ar putea fi dezvoltat într-o mică afacere.

Primii doi iepuri i-a cumpărat acum patru ani din banii adunaţi la Crăciun şi la ziua lui de naştere. Într-o bună zi a venit de la şcoală cu ideea fixă că vrea iepuri, pentru că dintre colegii de clasă, doar el nu are, povesteşte Natalia, mama lui Alexandru. Zâmbeşte, amintindu-şi replica de  atunci: “Dar ceilalţi copii nu au oi ca noi, doar iepuri ne mai lipsesc în gospodărie…”.

Copilul n-a renunţat cu una cu două şi a promis că va avea grijă de animale singur. Părinţii au acceptat, fiind convinşi că este doar un moft care va trece curând. Acum, dintre toţi colegii, doar Alexandru continuă să crească iepuri şi de la doi a ajuns la câteva zeci. Din superstiţie, evită să-i numere dar s-a ţinut de cuvânt şi are grijă singur de ei.

Îi hrăneşte dimineaţa la 6 şi apoi merge la şcoală, îi vaccinează la timp şi se asigură că a cumpărat suficientă hrană pentru iarnă, plus că îşi dezvoltă o reţea de cumpărători. “Îi dispare entuziasmul când mor iepurii, dar prinde la aripi când are comenzi mai mari. Îl susţinem chiar dacă uneori bugetul familiei are de suferit, pentru a-i menţine spiritul. Uneori soţul îmi zice: “ştii câţi bani ne-au mâncat iepurii?”, dar băiatului nu-i spunem nimic. El, în schimb, îi asigură baniide buzunar fratelui mai mic care îl ajută”, recunoaşte Natalia. “Cu acest proiect am planuri de dezvoltare, dar depinde de ce voi decide să fac după absolvirea liceului”, explică Alexandru. El crede că, indiferent de scenariu, din pasiunea de a creşte iepuri nu va trece.

Sursa: enpardmoldova.md

Similare
RECOMANDĂRI