ECONOMIC

AIPA vrea să convingă băncile comericale să coopereze în cadrul Proiectului „Plăţi în avans”

post-img

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) mizează pe cooperarea cu băncile comerciale în implementarea Proiectului plăţi în avans, destinat tinerilor şi femeilor fermieri.

Surse din cadrul AIPA au relatat pentru agenţia INFOTAG că cooperarea dintre părţi s-a discutat în cadrul întrevederii directorului AIPA, Vadim Curmei, cu reprezentanţii băncilor comerciale.

Directorul AIPA a a subliniat rolul sectorului bancar pentru dezvoltarea proiectelor investiţionale, menţionând necesitatea instituirii unui mecanism eficient privind desfăşurarea operaţiunilor financiare atât pentru producătorii agricoli/beneficiari de subvenţii în avans, precum şi celelalte instituţii vizate în gestionarea conturilor Escrow (un serviciu prin care se garantează buna îndeplinire a obligaţiunilor în baza unui contract încheiat între două părţi - "I").

În cadrul întrevederii au fost stabilite diverse mecanisme de facilitare a debursării mijloacelor financiare din contul Escrow, şi anume: emiterea notificărilor, modalitatea de corespondenţă cu instituţiile bancare precum şi modalitatea de debursare a ultimei tranşe.

Totodată, la iniţiativa AIPA s-a venit cu sugestia ca pe viitor să se elaboreze un proiect tehnic ce vizează elaborarea unui soft, având ca scop eficientizarea procedurii de gestionare a actelor în cadrul Proiectului de acordare a subvenţiilor în avans.

Reprezentanţii băncilor au apreciat suportul AIPA în susţinerea producătorilor agricoli şi au manifestat interesul de colaborare cu Agenţia, în vederea dezvoltării sectorului agricol, oferind posibilitatea implementării unor proceduri clare şi eficiente ce vizează implementarea subvenţiilor în avans.

Programul de acordare a subvenţiilor în avans prevede că tinerii şi femeile pot beneficia din partea statului, pentru lansarea unei afaceri în agricultură, de o sumă de 65% din valoarea proiectului investiţional. Alte 35% constituie contribuţia proprie. Prima tranşă, de 75% din valoarea subvenţiei, va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.