ECONOMIC

Agricultorii se plâng că nu mai pot face faţă preţurilor mari la carburanţi din R. Moldova şi cer ajutorul autorităţilor

Grâul de toamnă a fost compromis din cauza sectei, iar acum riscă să fie compromise şi lucrările de primăvară. Agricultorii se plâng că nu mai pot face faţă preţurilor mari la carburanţi şi cer ajutorul autorităţilor.

 În toamnă, Vladimir Ivanov, din satul Şeptelici, raionul Soroca, a semănat grâu pe 100 de hectare de teren. Acum, ogorul ar trebui să fie verde, dar n-a fost să fie. Din lipsă de precipitaţii, sămânţa a încremenit în pământ.

„Grâul s-o agăţat de pământ, dar după rădăcina lui nu văd creştere sau că va fi roadă."

VLADIMIR IVANOV,  agricultor s. Şeptelici, r. Soroca: „De cu toamnă undeva am dat 260 de kg de grâu la ha la însămânţare, am dat aprope 200 de kg de îngrăşământ odată cu semănatul, dar situaţia în câmpul dat nu-i ceea ce aşteptăm după munca depusă."

În aceiaşi situaţie este şi Ion Coţaga, din satul Egoreni. Investiţile lui de zeci de mii de lei s-au dus pe apa sâmbetei. Acum, se gândeşte să semene terenul cu alte culturi de primăvară, dar asta implică cheltuieli suplimentare.

ION COŢAGA  agricultor s.Egoreni, r. Soroca: „La moment, principala cultură care suferă este grâul, rapiţa şi orzul de toamnă. Dacă întoarcem (n.r arăm) trebuie să semănăm de primăvară ori porumb, ori floarea-soarelui. O să vedem încă."

Din cauza preţurilor mari la carburanţi şi a crizei de fertilizanţi, agricultorii riscă să nu poată face şi lucrările de primăvară. Fermierii speră că statul le va da o mână de ajutor.

ION COŢAGA  agricultor s.Egoreni, r. Soroca: „Orice măsură care vine în sprijinul agricultorului e binevenită din altă parte nu avem de unde cere. Totul s-a scumpit îndoit, întreit şi trebuie oleacă de susţinere."

VLADIMIR IVANOV, agricultor s. Şeptelici, r. Soroca: „Ar fi binevenit dacă cât de cât cu motorina dacă s-ar hotără întrebarea şi impozitele dacă ar fi măcar să le dea termen de achitare până la toamnă când vom ieşi cu primele culturi."

Ministrul Agriculturii a anunţat că pe masa Guvernului se află deja un pachet de măsuri pentru a sprijini agricultorii. Acesta prevede: scutirea de la acciza pentru motorină, sistare de la plata impozitelor pentru anul trecut şi reeşalonarea treptată a datoriilor la credite. Ministerul încearcă să găsescă soluţii şi la criza fertilizanţilor, care erau importanţi prin Ucraina.

VIOREL GHERCIU, ministrul Agriculturii: „Am întreprins măsuri şi sperăm că aceste probleme vor fi soluţionate cu succes şi fertilizanţii vor ajunge pe teritoriul Republici Moldova."

Guvernul urmează să analizeze pachetul de măsuri elaborat de Ministerul Agriculturii. La începutul acestei luni, din cauza războiului din Ucraina, Republica Moldova a stopat exportul de grâu şi de zahăr.