ECONOMIC

Agricultorii din Republica Moldova produc peste 12 mii de tone de cireşe pe an

Agricultorii din Republica Moldova produc peste 12 mii de tone de cireşe pe an de pe aproape 4 mii de hectare. 80 la sută din recoltă era exportată în Federaţia Rusă. Pentru că piaţa din Est este una instabilă, agricultorii au folosit tehnologii noi pentru a putea exporta şi în Uniunea Europeană, în special în România.

Pentru a putea face faţă concurenţei şi a exporta fructele şi în Uniunea Europeană, producătorii din Republica Moldova au început să planteze soiuri performante. Ei folosesc şi tehnologii noi de conservare pentru ca cireşele să fie vândute la cea mai bună calitate.

Şi cerinţele Uniunii Europene sunt mari pentru producătorii care vor sa exporte.

Unii agricultori plantează diferite soiuri de cireşe pentru a vedea care dintre ele aduce mai mult profit.

Igor Ivanov este agricultor de peste opt ani şi are patru hectare de livadă în satul Mălăieşti din raionul Orhei. Are soiuri moderne de cireşi şi îşi pune mari speranţe în viitorul acestei afaceri.

Agricultorii mai au o problemă: scumpirea carburanţilor, care le dă mari bătăi de cap.

Producătorii din Republica Moldova au reuşit să îşi dezvolte afacerile şi prin proiectul Agricultura Performantă, finanţat de Agenţia SUA pentru dezvoltare internaţională. Cu un buget de peste 20 de milioane de dolari, grantul ajută producătorii să îşi diversifice pieţele de export.