ECONOMIC

Agricultorii din nordul R. Moldova cer autorităţilor centrale să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă sectorul pomicol

Agricultorii din nordul Republicii Moldova cer autorităţilor centrale să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă sectorul pomicol. Ei şi-au spus păsul la o şedinţă organizată de Comsia parlamentară pentru Agricultură şi Industrie Alimentară în satul Pârjota din raionul Râşcani. Agricultorii au semnalat că nu sunt subvenţionaţi echitabil din partea statului şi nici nu-şi pot vinde producţia pentru că nu au piaţă de desfacere.

Valeriu Matcovschi din raionul Râşcani are 26 de hectare de livadă superintensivă. Producătorul spune că a făcut investiţii de sute de mii de lei pentru a planta o livadă cu mere de calitate, însă nu beneficiază de sprijin crespunzător din partea autorităţilor. O altă problemă invocată de producătorii agricoli e lipsa pieţei de desfacere.

VALERIU MATCOVSCHI, producător, Râşcani: „Trebuiesc investiţii, credite competitive nu cu 9%, măcar cu 4-5%. Când faci un bussiness plan principalul să scrii corect. Cifrele, ce investiţii care-s cheltuielile, sinecostul şi cu ce preţ, ce piaţă o să ai. Astăzi situaţia stă foarte complicat. Noi putem să ne îndreptăm spre ţările arabe, orientul mijlociu, dar trebuie să fie acord între Moldova şi aceste ţări."

VITALIE GORINCIOI, preşedinte, Moldova-Fruct: „Noi astăzi nu prea avem soluţionate pieţele de realizare, distribuţie a producţiei noastre, de export. Evident că trebuie să ne gândim ce facem, ce măsuri să luăm".

Pomicultorii susţin că din cauza condiţiilor meteo nefavorabile au pierderi de zeci de mii de lei, iar politica de subvenţionare în agricultură este inechitabilă.

CONSTANTIN NIŢĂ, producător, Soroca: „Cea mai stringentă este desigur finanţarea în agricultură şi subvenţionarea. Să vorbim de România acolo se face altfel agricultura, au proiecte europene se subvenţionează 50 şi 90%. Chiar şi  Ucraina are subvenţionare de la stat de 50-40%.  De aia nu putem fi competitivi pe piaţă."

DIANA COŞALÎC, director adjunct, AIPA: „Să distrugă acest stereotip că într-un sector sau altul se fac investiţii mai multe sau că unii din producători sunt abonaţi la subvenţionare. Astăzi le-a prezentat informaţi veridică care  arata adevărut. Atunci când în sectorul horticol suma subvenţiilor constituie 200 mil. lei, producătorii investesc 970 mil. lei şi  acea proporţie de unu la 5, sau 20 la sută  le rambursează statul din contul total al proiectelor. "

Agricultorii au menţionat că se confruntă şi cu o criză a forţei de muncă.

Preşedintelui Comisiei parlamentare Agricultură şi Industrie alimentară, a declarat că a luat act de problemele pomicultorilor şi a promis să găsească soluţii.

VLADIMIR BOLEA, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Agricultură: „Suntem preocupaţi de problematica mărului şi prunei. Este extrem de complicat pentru agricultorii din RM să-şi realizeze produsele pentru că 30 de ani nu a fost abordată problema corect. Astăzi urmează să identificăm problemele şi să le soluţionăm cât de curând posibil ca agricultorii noştri să poată avea mână liberă la importul diferitor soiuri productive ca să poată concura cu ceilalţi producători. Se vor lua toate măsurile ca să anulăm complet birocraţia şi va fi aulată orice schemă de corupţie”.

În Republica Moldova sunt peste 56 de mii de hectare de livezi de mere şi peste 22 de mii de hectare de livezi de prune.