Agenţiile de turism vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a întoarce clienţilor plăţile pentru pachetele turistice
Vizualizari:

Agenţiile de turism vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru a întoarce clienţilor plăţile pentru pachetele turistice

Parlamentul a aprobat un proiect de lege care prevede extinderea, de la 14 la 540 de zile, a termenului de restituire a plăţilor pentru pachetele turistice, în cazul rezoluţiunii contractelor înainte de începerea călătoriei.

Măsura propusă va oferi agenţilor economici din sectorul turismului emiţător, afectaţi de criza COVID-29, posibilitatea de a-şi onora obligaţiile contractuale, inclusiv de restituire a plăţilor pentru clienţii care au solicitat sau vor solicita acest fapt. Aceasta urmează a fi aplicată doar pentru contractele încheiate în perioada octombrie 2019 - 17 martie 2020 când a fost instituită starea de urgenţă.

Proiectul a fost elaborat în urma propunerilor înaintate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) în legătură cu numeroase cereri de anulare a pachetelor turistice. În acelaşi timp, partenerii externi ai companiilor turistice autohtone refuză să le restituie plăţile încasate într-un termen mai mic de 540 de zile. În aceste condiţii agenţiile de turism din Moldova se află în situaţia obiectivă de imposibilitate de a restitui banii solicitanţilor în termenul prevăzut de legislaţia naţională şi riscă să fie angrenaţi în numeroase litigii în instanţe.

În octombrie 2019 - martie 2020, companiile de turism locale au avut încasări pentru pachete turistice achitate parţial sau complet pentru cca 25 mii de clienţi, în valoare de aproape 5 milioane de Euro. Totodată, transferurile externe realizate de către companiile turistice în aceeaşi perioadă pentru aceste pachete turistice au depăşit suma de 6 milioane de Euro.
Similare
RECOMANDĂRI