ECONOMIC

Agenţii economici de pe piaţa miezului de nucă, somaţi să revină la practica normală şi la preţurile corecte

post-img

Deşi fostul prim-ministrul Pavel Filip a negat în repetate rânduri că nu are nicio implicare în criza de pe piaţa miezului de nucă şi schemele aplicate la exportul al nucilor, preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe confirmă că anume compania deţinută de o rudă de-a lui Pavel Filip a avut de câştigat de pe urma acestei crize.

Concluzia, enunţată şi anterior, a fost făcută în urma unei investigaţii amănunţite efectuate de Comisia Economie, Buget şi Finanţe din Parlament.
Conform investigaţiei, în anii 2015-2019, au fost întreprinse de trei ori mai multe controale ale autorităţilor, asupra companiilor exportatoare de nuci, acţiuni întreprinse, la îndemnul guvernului Filip. Companiile au fost sancţionate pentru că achiziţionau miez de nucă  fără a completa aşa zisele acte de achiziţie, iar în lipsa acestor acte, li se aducea acuzaţia că fac contrabandă sau evaziune fiscală.

Seria de controale a blocat activitatea economică a companiilor. În rezultatul acelor controale au fost sechestrate mii de tone de nuci, au fost reţinute mii de persoane, iar şocul acestor intervenţii în forţă au produs un mare dezechilibru pe piaţa exporturilor de nuci, iar în final, multe companii s-au autolichidat. În toiul acestor razii şi controale, au apărut anumiţi „facilitatori” care rezolvau problemele companiilor contra unor sume de 10.000 de dolari pentru fiecare camion de miez de nucă exportat sau 0,5 de eurocenţi pentru fiecare kilogram de miez de nucă exportat. În acest fel, piaţa a fost lovită de aceste taxe ilegale. Preţul de achiziţionare a miezului de nucă a scăzut brusc”, explică preşedintele Comisiei.

Compania Monicol, spre xemplu, spune Munteanu, la conducerea căreia se află rude de-a fostului prim-ministrul Pavel Filip, şi-a triplat exporturile într-un singur an, de la 1,2 mii de tone, la 3,8 mii tone.

Totuşi, când s-a văzut că compania Monicol nu putea monopoliza exporturile, din lipsă de capacitate, în 2017 au avut loc modificări noi de acte legislative şi acţiuni de împăcare cu companiile care au mai rămas să activeze pe piaţă, prin care s-a exclus obligativitatea prezentării acelui act de achiziţie.

Acum, exportatorii de nuci nu mai au de ce să se teamă, spune Igor Muneanu, şi cere exportatorilor să revină la  preţurile de achiziţie corecte, cele din 2016, de dinaintea crizei, pentru ca producătorii de nuci să nu-şi mai taie plantaţiile din disperare.

„Altfel, am putea considera că aceste companii vor să menţină un preţ extrem de mic”, printr-o înţelegere de cartel, iar într-o astfel de situaţie ar avea nevoie de intervenţia Consiliului Concurenţei.

Preşedintele Comisiei, Igor Munteanu, spune că aşteaptă, în următoarele 48 de ore reacţii din partea exportatorilor, pentru a nu se ajunge la intervenţia Consiliului Concurenţei, şi dă asigurări că se vor face şi alte amendamente necesare pentru a îmbunătăţi relaţia cu piaţa.

„Cer de asemenea tuturor organelor de control să curme orice fel de abuzuri inclusiv a acelor grupuri care se ocupau cu estorcarea acelor plăţi neoficiale din numele partidului, am în vedere PD”, conchide Munteanu.