Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Afaceri pe bani eropeni: Cunoaşte povestea a doi antreprenori din Comrat

Afaceri pe bani europeni. Angelei Hortolomei şi Oleg Marin, din oraşul Comrat, au avut idei de afaceri, dar şi dorinţă mare de a păşi în lumea antreprenoriatului. Mai apoi, au mers la cursuri de instruire în afaceri la Centrul Syslab din Comrat, au obţinut granturi din partea UE şi au lansat afaceri de succes.

Angela Hortolomei a iubit mereu florile şi şi-a dorit tot mai multe în grădina sa. Acum i s-a îndeplinit acest vis.

ANGELA HORTOLOMEI, beneficiar, programul SARD: „De mica iubeam florile. Tot timpul veneam cu o floare nouă, mă bucuram şi toţi ştiau că au o floare nouă”.

Femeia are flori proaspete la vânzare, pe tot parcursul anului. Toate sunt cultivate cu mare grijă şi dragoste. A plantat diverse soiuri de crini şi crizanteme.

ANGELA HORTOLOMEI, beneficiar, programul SARD: „Am procurat două sere cu dimensiunea de 180 m2, din acest grant am procurat sistemul de irigare prin picurare, apoi din surse proprii am luat răsadul de crizanteme”.

Femeia a beneficiat de un grant de 3.000 de dolari şi acum toţi membrii familiei sunt implicaţi în afacere.    

VEACESLAV HORTOLOMEI, beneficiar, programul SARD: „Nu e atât de uşor, dar când vedem rezultatul e o mare plăcere, o liniştire pe suflet. Florile mereu au adus o pace şi linişte sufletească”.

Un alt beneficiar este Oleg Marin. Bărbatul şi-a deschis, în oraşul Comrat, o cafenea în care serveşte un produs nou – corn dog. Igredientele principale sunt faina de porumb şi delicioşii crenvurşti.

OLEG MARIN, beneficiar, programul SARD: „Primele 2-3 zile, vreo 50 de crenvurşti le-am aruncat. Eram foarte stresat. Nimic nu-mi ieşea şi nu înţelegeam de ce. Undeva făceam calcule greşite, pe alocuri uitam de ingrediente”.

În cadrul acestul program, peste 60 de antreprenori din UTA Găgăzia şi raionul Taraclia au lansat noi afaceri sau şi-au dezvoltat întreprinderile. Astfel, au fost create peste 180 de locuri de muncă. Programul SARD este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD.
Similare
RECOMANDĂRI