Aeroportul Internaţional Mărculeşti, în vizorul Ministerului Economiei şi Infrastructurii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Aeroportul Internaţional Mărculeşti, în vizorul Ministerului Economiei şi Infrastructurii

Secretarul general de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii Iulia Costin a efectuat o vizită de lucru la Întreprinderea de Stat Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti”, în cadrul căreia a discutat despre priorităţile de renovare a infrastructurii aeroportuare, situaţia economica-financiară, atragerea rezidenţilor în Zona Economică Liberă, precum şi dificultăţile cu care se confruntă Aeroportul Mărculeşti.

Iulia Costin a menţionat că Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti” este amplasat într-o zonă geografică, care permite transformarea aeroportului într-un centrumarfar internaţională, ce va facilita schimbul de bunuri şi servicii dintre Europa, Asia, Africa şi Orientul Mijlociu. Totodată,  condiţiile economice preferenţiale, permit rezidenţilor Zonei Economice Libere Aeroportul Internaţional Mărculeşti desfăşurarea activităţilor fără aplicarea restricţiilor tarifare şi netarifare ale regimului vamal, a accentuat Secretarul general de stat.
 
Referindu-se la situaţia economico-financiară, Iulia Costin a accentuat că Aeroportul Mărculeşti a rezistat dificultăţilor economice întâlnite în ultima perioadă şi colaborează intens cu partenerii de dezvoltare, identificând potenţiali investitori pentru dezvoltarea aeroportului internaţional şi ca potenţiali rezidenţi ai Zonei Economice Libere.
 
Ghenadie Mînăscurtă, administrator al întreprinderii de stat Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti”, a comunicat că pe parcursul activităţii Aeroportul a reuşit să restabilească infrastructura prin repararea şi modernizarea acesteia, în conformitate cu cerinţele internaţionale. În acelaşi timp, întreprinderea a instruit şi perfecţionat personalul necesar asigurării deservirii tehnice şi de reparaţie a navelor conform standardelor internaţionale pe domeniul dat de activitate.
 
În contextul majorării volumului de mărfuri ce tranzitează Republica Moldova, Iulia Costin a specificat că Ministerul Economiei şi Infrastructurii va acorda suport privind modernizarea conexiunii feroviare pentru ca beneficiarii de servicii ale Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti” să aibă acces la toate tipurile de transport.
 
Aeroportul Internaţional Liber “Mărculeşti” este situat la şase kilometri de oraşul Floreşti şi 150 de kilometri de Chişinău. A fost fondat în ianuarie 2004 pe baza unei foste unităţi militare sovietice, având în prezent o destinaţie civilă.Aeroportul are drept scop dezvoltarea transporturilor aeriene, serviciilor aeronautice, producerea industrială orientată spre export şi o activitate comercială externă.
 
Similare