Activitate în bază de patentă fără termen de valabilitate. Deputaţii propun modificări
Vizualizari:

Activitate în bază de patentă fără termen de valabilitate. Deputaţii propun modificări

După ce mai mulţi ani la rând termenul - limită de activitate în bază de patentă pentru comerţul cu amănuntul a fost prelungit, acum unii deputaţi propun excluderea acestuia. Parlamentarii spun că în Republica Moldova antreprenoriatul mic reprezintă o sursă de venit pentru mii de persoane, iar pandemia COVID-19 a afectat substanţial economia ţării şi soarta a mii de antreprenori mici.

În prezent, normele legale stipulează că patentele de întreprinzător pentru categoriile 1.1 şi 1.2, adică comerţul cu amănuntul, vor fi valabile până la sfârşitul anului 2022. Conceptul de eliminare a patentelor pentru acest gen de activitate a fost gândit cu mult înaintea situaţiei de criză provocată de pandemie, spun deputaţii. Stoparea acestor activităţi în condiţiile actuale, când asistăm la creşteri de preţuri la multe produse de primă necesitate şi la dificultăţile de ordin social, lipsa locurilor de muncă şi altele ar fi o catastrofă pentru mii de peroane şi familiile lor, se menţionează în proiectul depus la Parlament, scrie Bizlaw.md.

Conform datelor de la Serviciul Fiscal de Stat, la sfârşitul anului trecut erau 11.473 patente valabile, iar suma totală a impozitelor plătite depăşeşte 6,45 milioane lei. Cel mai mare număr de patente antreprenoriale sunt în domeniul comerţului cu amănuntul în tarabe, chioşcuri, pavilioane şi altele, 5773. În acest caz, impozitul plătit de proprietarii săi se ridică un pic mai mult de 4,89 milioane lei.

În nota informativă a proiectului se mai menţionează că mulţi patentari sunt pensionari, iar comerţul reprezintă practic sursa de venit de bază în condiţiile unei pensii mici.
Similare
RECOMANDĂRI