Activele oficiale de rezervă ale BNM s-au majorat cu $22,46 mil, însă comparativ cu începutul anului, s-au diminuat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Activele oficiale de rezervă ale BNM s-au majorat cu $22,46 mil, însă comparativ cu începutul anului, s-au diminuat

 În iunie, activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) s-au majorat cu $22,46 mil. şi au depăşit $2,913 mlrd. Comparativ cu începutul anului, acestea s-au diminuat cu $81,4 mil.

Potrivit BNM majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată, în special, de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA - $16,08 mil.; intervenţiile nete pe piaţa valutară internă sub formă de cumpărări de valută - $14,02 mil.; veniturile de la gestionarea rezervelor valutare - $4,26 mil.; înregistrarea creditelor şi a granturilor în favoarea Ministerului Finanţelor pentru proiecte investiţionale - $1,96 mil.; intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit - $1,32 mil.; reevaluarea valorilor mobiliare menţinute în portofoliul de investiţii - $1,24 mil.

În acelaşi timp, micşorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de plăţile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova - $8,57 mil.; ieşirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licenţiate - $6,79 mil.; plăţile Ministerului Finanţelor - $2,39 mil.

La 1 iulie 2018, activele oficiale de rezervă ale Băncii Naţionale a Moldovei au constituit $2,899 mlrd. Pe parcursul anului trecut, maximul istoric al rezervelor a fost actualizat de 15 ori, depăşind la 9 noiembrie suma de $3,049 mlrd.
Similare
RECOMANDĂRI