Acordul de Liber Schimb nu a dus la diversificarea exporturilor Republicii Moldova pe piaţa UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Acordul de Liber Schimb nu a dus la diversificarea exporturilor Republicii Moldova pe piaţa UE

Impactul real al Acordului de libers schimb şi aprofundat (DCFTA) cu Uniunea Europeană este departe de aşteptări şi nu a dus la o diversificare a exporturilor.

Cel puţin aşa constată într-un recent studiu, experţi de la Institutul Berlin Economics, citat de mold-street.com.

Moldova, cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere

Este adevărat că pe pagina sa de Facebook, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, a citat din acest studiu doar constatările pozitive.

"Mă bucur enorm să constat că potrivit datelor pentru anii 2013-2018, Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere, implicit a Acordului de Liber Schimb, dintre cele 3 ţări semnatare din Parteneriatul Estic. Exporturile în UE în perioada respectivă au crescut pentru Republica Moldova cu 60%, Ucraina – cu 20%, iar Georgia – cu 9%. Datorită acestui document strategic am putut compensa pierderile în comerţul cu alte state şi am creat locuri de muncă", a scris Popescu, făcând referire la studiul Berlin Economics.

În termeni reali, adică în preţuri constante din 2013, creşterea a fost chiar mai mare - cu 73%. Din Georgia însă creşterea exporturilor în preţuri constante a fost chiar mai semnificativă - cu 115%.

Totodată.ponderea exporturilor moldoveneşti (excluzând reexporturile) către UE a crescut cu 18 puncte procentuale până la 74%. În acest sens, DCFTA a avut un efect pozitiv foarte puternic, susţin experţii germani.

Acordul nu a contribuit la diversificarea exporturilor

Partea însă mai tristă şi la care atrag atenţie şi experţii germani este din contul la ce mărfuri au crescut exporturile în UE. Astfel în pofida exporturilor de produse noi, analiza arată că concentraţia exporturilor a crescut cu 4%.

"Prin urmare, DCFTA nu a contribuit la diversificarea exporturilor", constată autorii studiului.

Statisticile prezentate în studiu mai arată că ponderea materiilor prime în exporturi a crescut de la 23% la 28% din total; în timp ce a produselor semiprelucrate a scăzut de la 5% la 2% din total, iar ponderea produselor prelucrate - s-a diminuat de la 73% la 70% din total.

Aceasta situaţie are o explicaţie. Moldova era deja puternic integrată cu UE înainte de Acordul de liber schimb. Cu toate acestea, DCFTA a consolidat în mod semnificativ această integrare, care se reflectă în creşterea puternică a exporturilor şi creşterea importanţei pieţei UE ca destinaţie de export.

"Ne aşteptăm ca această tendinţă pozitivă să continue. Prin adoptarea standardelor UE, ar trebui să fie posibil să se exporte alte mărfuri către UE, de exemplu produse animale. În plus, în prezent există o activitate de investiţii puternică în sectorul pieselor auto din Moldova, ale cărei produse sunt destinate în principal pieţei UE. Prin urmare, este probabil ca exporturile să continue să crească puternic. Rămâne de văzut dacă comerţul poate fi diversificat", mai susţin experţii.

Cât despre efectul DCFTA asupra investiţiilor străine directe, apoi acesta până acum este unul limitat şi este doar observat în Moldova şi Georgia. 

Concluzia experţilor este că DCFTA nu poate înlocui deficienţele din domeniul climatului investiţional din Moldova, Ucraina şi Georgia.

Similare
RECOMANDĂRI