ECONOMIC

Abordarea LEADER în Republica Moldova: Comunităţile rurale îşi aleg domeniile de dezvoltare

post-img

Procesul-pilot „Inovatorii LEADER — UE”, lansat la 26 ianuarie 2021, în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, va consolida Grupurile de Acţiune Locală (GAL) ca modele de dezvoltare pentru sectoarele în care acestea se vor specializa. În cadrul procesului-pilot, GAL-urile selectate vor identifica sectoarele cu cel mai mare potenţial de dezvoltare în regiunile lor, urmând să traseze planuri de acţiuni specifice. Astfel, GAL-urile se vor specializa, printre altele, ca agenţii de promovare a produselor locale, centre culturale, promotori ai bucătăriei locale—orice sectoare care pot deveni cartea de vizită a regiunii.

„Unul din studiile realizate în anul 2017, în cadrul Grupurilor de Acţiune Locală arăta că inovaţia era una din priorităţile pe care GAL-urile doresc să le implementeze. Astăzi discutăm despre domeniile tematice care ţin de dezvoltarea reţelelor locale, marketingul produselor locale, patrimoniul local, modelele inovative care au ca scop îmbunătăţirea situaţiei demografice, prestarea serviciilor în localităţile rurale şi mobilizarea resurselor locale. Cu cât mai multe oportunităţi vor exista pentru Grupurile de Acţiune Locală, cu atât mai multe şanse pentru dezvoltare”, a subliniat Ilona Gruenewald, Manager de Proiecte, Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Astăzi începe o nouă etapă pentru abordarea LEADER în Republica Moldova, pe care o putem considera debutul unui proces de profesionalizare a Grupurilor de Acţiune Locală. GAL-urile sunt entităţile locale care pot aduce inovaţia în comunităţile rurale, iar conceptul de «GAL - model de dezvoltare tematică» este o abordare inovativă, care ţinteşte spre cele mai importante sectoare şi resurse locale. Pentru început, vor fi elaborate planuri specifice de dezvoltare şi, graţie finanţării oferite de Uniunea Europeană şi Polish Aid şi sprijinului continuu al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, vom susţine acele proiecte locale care vor deveni  parte integrală a acestui proces complex de dezvoltare”, a afirmat Cristina Gonţa, Manager Unitate „Dezvoltare Economică Locală”, Solidarity Fund PL în Moldova.

Deşi acest model este o premieră în Republica Moldova, există deja numeroase istorii de succes ale aplicării acestuia în ţările UE. Un astfel de exemplu este GAL „Völgyvidék” din Ungaria, care organizează tururi gastronomice locale cu accent pe producţia de brânzeturi, sub denumirea de „Drumul Caşcavalului”. În Italia, GAL „Far Maremma”, regiune bine-cunoscută pentru vinurile sale, a reunit micii viticultori locali într-o asociaţie ce organizează vizite la vinării şi îşi diversifică împreună oferta de produse. GAL „Wendland-Elbetal” din Germania a contribuit semnificativ la dezvoltarea acestei regiuni ca model de dezvoltare durabilă, toată energia folosită aici fiind din surse regenerabile.

„Experienţa LEADER a ţărilor europene ne arată că sinergia dintre economie, protecţia mediului şi dimensiunea socială, precum şi procesul participativ al comunităţilor în mod sistematic, au făcut posibilă dezvoltarea locală durabilă. GAL-urile se bazează pe valorile locale, iar oamenii sunt motivaţi de rezultatele pe care le văd în zonele unde trăiesc”, a declarat Marta Marczis, Expert Internaţional LEADER/CLLD.

Marta Marczis şi-a exprimat încrederea că GAL-urile din Republica Moldova vor reuşi să aducă inovaţia în localităţile lor şi a încurajat oamenii să exploreze capacităţile şi potenţialul local, menţionând că de la începuturile sale în 2016 şi până în prezent, abordarea LEADER în Republica Moldova a devenit o istorie de succes.

GAL-urile selectate pentru acest proces-pilot vor funcţiona ca o umbrelă de dezvoltare, sub care îşi vor uni forţele diverşi actori locali din domeniul de activitate ales. Procesul va implica echipele de management ale GAL-urilor şi partenerii locali, în special mici antreprenori, pentru a crea soluţii concrete care să inspire şi să poată fi multiplicate de alte GAL-uri.

Procesul-pilot Inovatorii LEADER — UE, GAL — Model de Dezvoltare Tematică are loc în cadrul proiectului „Abordarea LEADER pentru prosperitate rurală în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi Polish Aid, implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Reţeaua Naţională LEADER din Republica Moldova. Partener strategic — Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al Republicii Moldova.