ECONOMIC

A treia rectificare a Bugetului pe 2020: Tăiere dramatică a cheltuielilor pentru sectorul public

A treia rectificare a Bugetului pe 2020 vine cu o tăiere dramatică a cheltuielilor pentru sectorul public. Se vor reduce fondurile de la Sănătate şi Transporturi pentru că cei din Guvern nu au găsit bani pentru ce şi-au propus încă de anul trecut. Economiştii spun că este o situaţie fără precedent pentru că Executivul nu a reuşit să atragă împrumuturi şi granturi externe.

Preşedintele Comisiei Economie, buget şi finanţe susţine că rectificarea bugetului ridică multe semne de întrebare. Mai ales că se taie mult din cheltuieli. 

IGOR MUNTEANU, preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe: "Este deja a treia rectificare la buget pe anul 2020 ceea ce vorbeşte despre o anumită instabilitatea a sistemului financiar bancar în temei cea mai mare problema a cestui guvern e ca nu a reuşit să se împrumute atât de pe plan intern atât şi de la partenerii de dezvoltare şi in acest moment Guvernul a fost nevoit să purceadă la o taiere dramatică a cheltuielilor pentru sectorul public".

Potrivit experţilor economici, problemele Guvernului nu au legătură neapărat cu restricţiile impuse de pandemie. 

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "Fondul Monetar Internaţional, prin banii care i-a oferit Republicii Moldova, practic, a acoperit efectele pandemie din criză, deci Guvernul trebuie să isi rezolve probele pe care le-a planificat anul trecut. Dacă nu era această criză noi am fi avut exact aceleaşi probleme. Bugetul de stat a fost elaborat într-o variantă extrem de optimistă s-a mizat foarte mult pe resurse financiare externe s-a mizat pe granturi şi ele nu vor fi". 

În noul proiect de rectificare, s-au tăiat toate investiţiile în sistemul de sănătate propuse la a doua rectificare. Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe spune că nici mărirea de salariu a medicilor cu 30% nu se regăseşte în rectificări. În schimb sunt prevăzute măriri de salariu pentru angajaţii Ministerului de Externe. 

IGOR MUNTEANU, preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe: "Cel mai grav e că din instituţiile medicale si din sectorul de sănătate se va tăia 500 milioane de lei, iar motivul este evident clar că trebuie să acopere in alte sectoare şi ramuri. Problema este că în ultimii 2 ani  şi guvernele anteriori au economisit pe sistemul de sănătate. S-a anunţat o creştere cu 30% a salariilor personalului medical iar acum guvernul decide să taie această alocare.  2:28-2:38 Guvernul propune pentru această rectificare o suplimentare cu o 100 de milioane de lei pentru personalul din Ministerul Afacerilor Externe".

Veaceslav Ioniţă susţine că Guvernul Chicu se află într-o situaţie ce nu s-a mai întâlnit în istoria Republici Moldova şi ar fi în incapacitate de a contracta împrumuturi şi granturi externe. În 7 luni, s-au acumulat mai puţin de 5% faţă de sumele planificate iniţial.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: "Atât de puţin noi nu am mai primit niciodată. Din cauza că există o neîncredere totală în ceea ce face Guvernul, partenerii externi evită să lucreze cu Guvernul. Dar pentru prima dată în istoria R. Moldova avem o situaţie fără precedent. Guvernul in acest an trebuie să împrumute net încă 8 miliarde de lei bani care erau planificaţi anul trecut să ii împrumute ştiti cât mai reuşit să acumulăm in 7 luni 330 de milioane deci 4 procente aşa ceva nu a fost in istoria Moldovei". 

IGOR MUNTEANU, preşedintele Comisiei Economie, Buget şi Finanţe: "Această gaură bugetara noi am intrat încă din anul 2019 cu o gaura de 16 miliarde de lei se credea că vom avea un credit rusesc, care nu a mai venit. Nu a reuşit să primească toată finanţarea din partea UE, s-a dat doar o parte din tranşa a 2-a, dar a treia parte, în general, nu s-a discutat şi am pierdut 40 de mil de euro".

Proiectul de rectificare bugetară a trecut de comisiile de profil din Parlament şi urmează să fie discutat mâine în plenul Legislativului.