ECONOMIC

A scăzut rata şomajului în Republica Moldova

Sunt mai puţini şomeri şi, respectiv, mai mulţi oameni care muncesc în Republica Moldova. În acest an, rata şomajului a fost de 3,6% iar forţa de muncă a crescut numeric cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Experţii spun că datele nu sunt îmbucurătoare, deoarece îmbunătăţirea indicatorilor este un rezultat al relaxării măsurilor de restricţie după perioada post pandemică, şi a creşterii vârstei de pensionare.

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în primele opt luni ale acestui an, în Republica Moldova s-au înregistrat 22 de mii de şomeri, cu 12 mii mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în trimestrul doi al acestui an, rata şomajului a fost de 3,6%, faţă de 4,2 % în 2020. 52 la sută din numărul total de şomeri au fost bărbaţi iar 2 la sută au fost persoane care au revenit de peste hotare.
 
NUMĂRUL ŞOMERILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Trimestrul II 2021                 Trimestrul II 2020
21,6 mii şomeri                        34 mii şomeri
3,6% din populaţie                4,2% din populaţie

MARCELA GANEA, şef Serviciul Monitorizare, ANOFM: „Această cifră a scăzut din mai multe considerente, unii şi-au găsit de sinestătător loc de muncă, sau majoritatea s-au înregistrat pe o perioadă după care au plecat, au revenit înapoi fie peste hotare fie şi-au găsit în alte părţi , alte locuri de muncă”.

Potrivit expertului economic Roman Chircă, scăderea ratei şomajului este mai degrabă un semnal negativ.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Avem o rată mai mică a şomajului pentru că nu mai avem forţă de muncă, asta este cauza principală.  La noi este vorba de îmbătrânirea populaţiei este o stare cronică. Avem actualmente o rată activă a populaţiei de 41%, este un indicator foarte jos, nu există stat membru al UE care să aibă o rată activă a populaţiei mai jos de 65%”.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în trimestrul II al acestui an, în Republica Moldova, numărul populaţiei active a fost de 874 mii persoane, cu 2% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

NATALIA CHICU, reporter TVR MOLDOVA: „Din cele 874 de mii de persoane active înregistrate în în Republica Moldova, 842 mii persoane au fost încadrate în câmpul muncii. Ponderea bărbaţilor în populaţia ocupată este mai mare faţă de cea a femeilor, şi constituie 54 % faţă de 46% în rândul femeilor”.

POPULAŢIA  - FORŢA DE MUNCĂ
Total   842,6 mii persoane
Bărbaţi  53,9%
Femei  46,1%
Rural   43,4%
Urban  56,6%

Pandemia a jucat şi ea un rol pe piaţa ocupării forţei de muncă. Datele arată că, în acastă perioadă fiecare a doua persoană a lucrat mai puţine ore, iar fiecare a treia a muncit de acasă. În acelaşi timp,  fiecare a patra persoană şi-a întrerupt activitatea pentru o anumită perioadă de timp.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Creşterea forţei ocupate, active economice, în primul rând este vorba de factorul de revenire după 2020, mai ales trimestrul II care a fost după perioada de carantină când au fost închise multe afaceri şi este efectul de revenire. Factorul doi este încadrarea unui nr. mare de tineri în forţa de muncă şi al treilea factor este creşterea vârstei de pensionare”.

În prezent, în Republica Moldova sunt vacante aproape 10 mii de locuri de muncă.

MARCELA GANEA, şef Serviciul Monitorizare, ANOFM: „Locuri vacante sunt disponibile pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu, constituie 22 %. Persoanele cu nivel de instruire professional şi pentru muncitori necalificaţi, practic 78 % din nr. total de locrui vacante sunt pentru aceştia”.

În acest an au fost angajaţi puţin peste 5 mii de şomeri.

ROMAN CHIRCĂ, expert economic: „Sunt necesare anumite politici de specializare, pe acele sectoare care sunt solicitate. În continuare avem sistemul educational disproporţional faţă de necesităţile reale ale sectorului de muncă. Al doilea aspect este migraţia masivă a forţei de muncă în alte state. Este necesar de  dezvolta industriile cu valoare adăugată sporită."

Rata şomajui în Republica Maldova este mai mică faţă de statele vecine. În România, a atins cota de 6,1 la sută. Potrivit Eurostat, în Uniunea Europeană rata medie a şomajului în luna iulie a fost de 7%. Cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Italia 9,3%, Grecia şi Spania cu peste14%. La polul opus se află Cehia şi Olanda cu aproape 3 la sută.