440 de fermieri vor primi subvenţii pentru dezvoltarea afacerilor agricole
Sursa foto:Foto simbol Vizualizari:

440 de fermieri vor primi subvenţii pentru dezvoltarea afacerilor agricole

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), instituţia responsabilă de gestionarea fondului, a acceptat pentru plată dosarele depuse de 440 de fermieri care vor primi subvenţii pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 milioane de lei.

Agenţia a recepţionat până în prezent 887 cereri de sprijin financiar,  cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepţionate în perioada similară a anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, cele mai multe cereri de subvenţionare sunt pentru achiziţia de tehnică şi utilaj agricol. AIPA a autorizat spre plată 272 dosare, în valoare totală de aproximativ 28 mln de lei, pentru achiziţia a 790 unităţi de tehnică şi utilaj agricol performant.

Agricultorii solicită, de asemenea, subvenţionarea investiţiilor în dezvoltarea infrastructurii post-recoltare şi procesare. Până în prezent, au fost autorizate spre plată 31 dosare din totalul de 79 de cereri depuse. Aproximativ 20 mln de lei sunt oferiţi pentru crearea şi modernizarea a 73 unităţi de procesare a producţiei agricole.

În top mai sunt şi subvenţiile pentru înfiinţarea, modernizarea plantaţiilor multianuale şi defrişarea celor neproductive. În acest sens, AIPA a reuşit să autorizeze spre plată 81 dosare recepţionate din 180 de cereri. Valoarea subvenţiilor autorizate, în acest sens, constituie 7,6 mln de lei.

Totodată, anual, 5% din valoarea Fondului naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, ceea ce constituie aproximativ 45 mln de lei,  sunt direcţionate pentru acordarea subvenţiilor în avans pentru tineri şi femeilor fermier ce se lansează pentru prima dată în proiecte start-up.

În anul curent, deja 21 de producători agricoli debutanţi şi-au iniţiat afaceri, cu un plan de investiţii de peste 18,0 mil. de lei, ce vor genera crearea a peste 70 locuri noi de muncă. Aportul statului pentru dezvoltarea celor 21 de proiecte start-up urmează a fi de peste 12,0 mil. de ei, surse disponibile în fond.  Din totalul dosarelor, 62% sau 13 dosare sunt depuse de femei fermieri. Cele 21 dosare recepţionate sunt în proces de evaluare.

În anul 2018, AIPA a recepţionat 7417 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru 4411 producători agricoli unici, în valoare totală ce a depăşit 1,0 miliard de lei. Urmare a subvenţiilor solicitate, a fost posibilă atragerea investiţiilor în sectorul agroindustrial, dar şi în sectoarele conexe acestuia, în mărime de circa 6,0 mlrd. lei, cu peste 15% mai mult faţă de investiţiile efectuate de producătorii agricoli în anul 2017. Investiţiile efectuate au generat crearea a 4635 locuri noi de muncă (dintre care 2946 ocupate de bărbaţi şi 1689 locuri - de femeil). De asemenea, în anul 2018, au fost depuse 66 de proiecte de finanţare a afacerilor agricole noi (start-up), dintre care 50 proiecte au fost declarate eligibile pentru finanţare în sumă de 26,2 mln. lei.

Din totalul dosarelor depuse în anul 2018, au fost autorizate spre plată 7194 cereri de solicitare a sprijinului financiar în sumă de 966,9 mln. de lei, se precizează în acelaşi comunicat de presă.

De la începutul anului 2019, în agricultură, au fost investiţi aproximativ 550 de milioane de lei, ceea ce a permis crearea a 239 de locuri noi de muncă şi a 286 de locuri de muncă sezonieră. Statul oferă suport financiar agricultorilor prin Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, care în acest an constituie aproximativ 900 mln de lei.

Similare
RECOMANDĂRI