30 de milioane de euro! Comisia Europeană anunţă deblocarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară pentru R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

30 de milioane de euro! Comisia Europeană anunţă deblocarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară pentru R. Moldova

Comisia Europeană anunţă astăzi despre deblocarea unei tranşe de 30 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară acordată Republicii Moldova. Aceasta este prima dintre cele trei plăţi planificate în cadrul programului de asistenţă macrofinanciară către R. Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro care a fost adoptat în septembrie 2017.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a declarat: "Această plată este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor-cheie pentru îmbunătăţirea standardelor democratice şi protejarea statului de drept în R. Moldova. Comisia Europeană este pregătită să  continue colaborarea strânsă cu autorităţile R. Moldova pentru a ajuta la realizarea unui set larg şi ambiţios de reforme economice şi structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creşterea şi investiţiile în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”.

Debursarea acestor bani a fost condiţionată de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept şi asigurarea drepturilor omului, măsuri de politică specifice implementate cu succes, dar şi un progres bun în relaţia cu FMI.

Amintim că în iunie 2018, în urma unei evaluări s-a constatat că nu au fost respectate condiţiile, iar debursarea primei tranşe a programului a fost pusă în aşteptare. Această evaluare s-a bazat, în special, pe decizia Curţii Supreme de Justiţie privind invalidarea netransparentă a rezultatelor alegerilor la Chişinău.

„În prezent, R. Moldova şi-a îndeplinit angajamentele politice convenite cu UE, pentru eliberarea primei plăţi”, se spune în comunicatul Comisiei Europene.

De menţionat că cele 30 de milioane de euro este constituit din 10 milioane de euro subvenţii şi 20 de milioane de euro împrumuturi.
Similare
RECOMANDĂRI