ECONOMIC

27 de tineri fermieri au primit subvenţii, în avans, pentru a dezvolta o afacere în agricultură

27 de tineri fermieri sunt gata să aducă agricultura din Republica Moldova la un nivel superior. Pentru asta au reuşit să obţină şi o finanţare de la stat - 65% din suma necesară pentru a-si pune pe roate o afacere în agricultură. Aşa că, în câţiva ani, pe terenurile din tară ar trebui să vedem plantaţii noi de livezi, vii, dar şi terenuri cu legume, toate prelucrate după metode europene. Ministerul Agriculturii spune ca a oferit, deocamdata, subvenţii de 13 milioane de lei, dar mai are în buget încă 32 de milioane care aşteaptă proiectele tinerilor fermieri.

Iulia Beşelea şi-a luat astăzi în avans subvenţia pentru afacerea pe care o pregateste de câţiva ani – o plantaţie de alune de pădure. Cum rar auzi despre o astfel de plantaţie pe pământurile basarabene, Iulia spune că are curajul să ducă agricultura de acasă la un alt nivel:
 
„Vrem să aducem materialul săditor, ca să le plantăm. După aia, creşte alunul şi vedem, pe viitor vom avea idei unde să comercializăm alunele. Această afacere cu alune de pădure nu este un start up, este un knowhow pentru căa ducem idei de peste hotare, tehnică inovativă. Este o cu totul altă abordare a agriculturi”.
 
Astfel de tehnologii cer şi bani pe măsură, iar programul de susţinere a proiectelor de start-up în rândul tinerilor a ajutat-o să obţină o subvenţie de la stat de peste jumătate de milion de lei.
 
„Suma iniţială care ne propunem să o investim este de un milion de lei. Statul de oferă 650 de mii de lei. Pentru ceea ce ne-am propus iniţial este ok, iar suma pe care am primit-o de la stat vrem să o investim în tehnologiile noi pe care să le implementăm pe terenurile noastre”, mai spune Iulia.
 
La fel ca Iulia, şi-au primit certificatele de subvenţie în avans încă 26 de tineri producători agricoli, selectaţi de o comisie de evaluare din 38 de dosare. Procedura e simplă: tinerii scriu un proiect de afacere în agricultură şi dacă îi conving pe cei din Agenţia de Investiţie şi Plăţi pentru Agricultură, statul poate să contribuie cu o investiţie de 65% din suma necesară, însă nu mai mult de un milion de lei pentru un proiect. Banii pot fi virati cu condiţia că tânărul întreprinzător sa vina cu o contribuţie de 35%.
 
„Astăzi am adunat toţi aceşti beneficiari pentru a le înmâna certifcatul de subvenţie în avans ceea ce le dă dreptul mai departe să înceapă realizarea planurilor lor investiţionale. Vorbim de suma de 45 de milioane de lei care a fost alocată, vedem 13 milioane gata pentru a fi debursate, pentru următoarea perioadă amintesc că până la 14 noiembrie  va fi termenul pentru al doilea apel de depunere a cererilor”, spune ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc.
 
70% din câştigătorii primei etape sunt femei, iar domeniile în care vor investi noii producători agricoli sunt plantaţiile multianuale, productia fructelor şi legumelor pe teren protejat, investiţii în sectorul zootehnic şi dezvoltarea infrastructurii postrecoltare. Tinerii fermieri urmează să creeze aproximativ 100 de locuri de muncă.