27 de miliarde de dolari au adus acasă cetăţenii Republicii Moldova în 18 ani
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

27 de miliarde de dolari au adus acasă cetăţenii Republicii Moldova în 18 ani

Timp de 18 ani în Republica Moldova au intrat 27 de miliarde de dolari, bani ce provin de la cetăţenii plecaţi în străinătate. Această sumă este echivalentă cu exporturile Republicii Moldova şi mai mare decât toate salariile plătite în RM, care în 18 ani au însumat 20 miliarde USD. Aceste cifre reies dintr-o analiză realizată de expertului economic Veaceslav Ioniţă.

Potrivit expertului volumul remitenţelor din 2000 până în prezent au constituit 18 miliarde USD, însă în aceeaşi perioadă concetăţenii noştri au vândut 27 miliarde USD. "Această discrepanţă se explică prin faptul că o parte din banii, oamenii plecaţi  îi aduc în ţară personal, prin intermediul rudelor, prietenilor sau alte modalităţi. Deci volumul real de bani care a intrat în ţară este cu 50% mai mare decât datele privind remitenţele."

Veaceslav Ioniţă scrie că "din anul 2004 volumul de bani aduşi acasă anual de către cetăţenii noştri depăşeşte volumul total al salariilor plătite în RM. În special trageţi atenţia la anii 2008 şi 2013, care prin coincidenţă sunt ani preelectorali şi pre-criză."

Expertul spune că va oferi mai multe datalii în curând. Acesta şi-a încheiat analiza precizând că în Republica Moldova crearea unui loc de muncă costă 10 mii USD,  iar 27 miliarde USD ar înseamna 2,7 milioane de locuri de muncă.

Similare