ECONOMIC

25 de startup-uri vor crea 74 de locuri de muncă. Guvernul le-a acordat granturi de şase milioane de lei

post-img

Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a semnat astăzi contracte de finanţare nerambursabilă cu 25 de beneficiari ai Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1. Suma totală a granturilor este de 5,85 milioane de lei, care ar atrage circa 16 milioane de lei în economie.


 
Finanţarea va ajunge la întreprinderi localizate în 14 regiuni ale ţării: câte 4 din mun. Chişinău şi raionul Nisporeni, câte 3 din raionul Cahul şi UTA Găgăuzia, 2 – raionul Teleneşti şi câte una din raioanele Călăraşi, Cimişlia, Căuşeni, Criuleni, Cantemir, Floreşti, Hânceşti, Râşcani şi Străşeni.
 
Din cei 25 de antreprenori, care au semnat contracte de finanţare nerambursabilă, 11 sunt lucrători migranţi reveniţi în Republica Moldova, iar restul sunt rude de gradul I ale acestora.
 
Companiile solicitante de granturi au cuprins diferite ramuri ale economiei.
 
Cei mai mulţi beneficiari, 18 la număr, vor investi în agricultură.
 
4 beneficiari vor presta servicii de terasament, forare, centre educaţionale pentru copii, activităţi de fitness.
 
Alţi 3 beneficiari şi-au concentrat activitatea în industria de prelucrare şi sectorul agroalimentar: producerea mobilei, fabricarea încălţămintei, a produselor de patiserie, simigerie şi panificaţie. 
  
Finanţarea din bugetul de stat va permite lansarea a 10 start–upuri şi extinderea a 15 afaceri active pe piaţă.
 
Potrivit estimărilor, prin implementarea acestor proiecte investiţionale vor fi deschise 74 noi locuri de muncă, dintre care 30 pentru femei şi 20 pentru tineri.
 
 
În primele 10 luni ale anului 2017, ODIMM a semnat 152 de contracte de finanţare nerambursabilă în sumă de circa 30 milioane de lei, care vor atrage investiţii de peste 97,5 milioane. Totodată, pentru implementarea Programului „PARE 1+1”, anul acesta în bugetul de stat sunt prevăzute 40 de milioane de lei.