16 platforme industriale multifuncţionale vor fi construite în R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

16 platforme industriale multifuncţionale vor fi construite în R. Moldova

Strategia naţională pentru industrializarea R. Moldova şi crearea infrastructurii de utilităţi pentru 16 platforme industriale multifuncţionale (PIM) au fost discutate de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Railean, la întrevederea cu administratorul Zonei Economice Libere "Bălţi", Marin Ciobanu.

„Platformele Industriale Multifuncţionale sunt un instrument eficient de dezvoltare regională a ţării şi  contribuie direct la dezvoltarea sectorului ÎMM, implementarea tehnologiilor moderne, dar şi la crearea locurilor de muncă. Ne propunem să fim competitivi la nivel regional, astfel încât investitorii să găsească facilităţile necesare unor investiţii de durată. Astfel, vom construi „centre de excelenţă” în dezvoltarea industrială”, a menţionat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

În cadrul şedinţei, administratorul ZEL Bălţi i-a prezentat ministrului Sergiu Railean, o analiză a infrastructurii de utilităţi necesare pentru funcţionarea celor 16 platforme industriale.

Potrivit conceptului, urmează a fi create platforme industriale multifuncţionale în raioane cu nivel de industrializare mai scăzut, în care nu există Parcuri Industriale sau Zone Economice Libere acestea fiind: Briceni, Donduşeni, Rîşcani, Glodeni, Sîngerei, Şoldăneşti, Floreşti, Teleneşti, Criuleni, Ialoveni, Anenii Noi, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Dubăsari, Ocniţa. În prezent cea mai mare parte a producţiei industriale este concentrată în municipiul Chişinău - 54% şi Bălţi - 12%.

Marin Ciobanu susţine că prima etapă va include punerea în aplicare a instrumentelor pilot de susţinere pentru crearea şi testarea a 3 platforme industriale. Etapa a doua prevede dezvoltarea a încă 5 platforme industriale, proces ce va include un set de instrumente de realizare şi sprijin testate în cadrul proiectului pilot. La cea de-a treia etapă se preconizează replicarea aceluiaşi model de dezvoltare pentru celelalte platforme industriale.

Industria asigură 14,2% din PIB-ul Republicii Moldova. În prezent, în industrie sunt înregistraţi circa 4755 agenţi economici, ceea ce reprezintă 11,2% din numărul total pe ţară. La moment, sunt constituite 51 Platforme Industriale – 10 Parcuri Industriale şi 7 Zone Economice Libere cu 34 subzone.
Similare
RECOMANDĂRI