Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. 100 de reprezentanţi ai companiilor moldo-italiene participă la un forum desfăşurat la Chişinău

Oportunităţile de investiţii şi intensificarea legăturilor comerciale dintre Republica Moldova şi Italia. Acesta a fost subiectul de discuţii al celei de-a cincea ediţii a Forumului de Afaceri Moldo-Italian. Evenimentul a adunat peste 100 de agenţi economici autohtoni, dar şi reprezentanţi ai companiilor italiene care operează în Republica Moldova.

Tudor Lefter are o companie de prelucrare a lemnului şi metalului în oraşul Sângera. Întreprinderea produce marfă de patru milioane de lei pe an şi oferă 20 de locuri de muncă. Bărbatul vrea să-şi extindă afacerea şi să exporte marfă şi pe piaţa europeană. Pentru asta, are nevoie de investiţii. În cadrul forumului, el speră să găsească noi parteneri de afaceri.
 
Companiile italiene spun că sunt gata să investească în Republica Moldova, chiar dacă autorităţile mai au de lucru la capitolul reforme.
 
"Noi avem nişte taxe vamale care-s foarte mari pentru importatori. S-ar face un pas mare înainte dacă ar fi taxele micşorate. Important ca investitorul să se simtă sigur", spune VALENTINA NICOLENCO, reprezentant companie italiană.
 
Prezent la eveniment, şeful Delegaţiei UE la Chişinău a declarat că odată cu semnarea Acordului de Asociere, cea mai puternică piaţă economică şi-a deschis uşile pentru Republica Moldova, dar pentru a beneficia pe deplin de oportunităţile acestei pieţe mai sunt multe de facut.
 
"Pentru asta sigur trebuie şi sunt necesare îmbunătăţirile în ceea ce priveşte domeniul justiţiei şi statului de drept ca şi mediul de afaceri. Acest domeniu de afaceri şi credibilitatea trebuie întărite”, a menţionat PETER MICHALKO, ambasadorul UE în Republica Moldova.
 
Evenimentul a adunat peste 100 de agenţi economici autohtoni, dar şi reprezetanţi ai companiilor italiene din Republica Moldova. Scopul acestuia este de a consolida relaţiile economice dintre cele două ţări.

„Sper că prezenţa italiană pe piaţa de aici va creşte, utilizându-se astfel oportunitatea pe care o oferă Acordul de Liber Schimb cu UE”, a declarat VALERIA BIAGIOTTI, ambasadorul Italiei în Republica Moldova.
 
Italia este al treilea partener de afaceri al Republicii Moldova. În prima jumătate acestui an, schimburile comerciale între cele două state au ajuns la 300 de milioane de dolari. 

"Avem înregistrate 600 companii italiene. Noi contăm pe investiţiile italiene, valoarea lor se cifrează la 90 de milioane de dolari, dar este în creştere. Vrem să le multiplicăm şi să aducem cât mai multe companii, desigur asigurându-le un climat investiţional şi business favorabil în ţara noastră”, a spus VITALIE IURCU, viceministrul Economiei.

În prezent, 50 la sută din investiţile străine din Republica Moldova vin din Uniunea Europeană. Forumul moldo-italian a ajuns la a 5-a ediţie. Evenimentul este organizat în colaborare cu MIEPO, Ambasada Italiei la Chişinău şi Camera de Comerţ Italo-Moldava şi face parte din agenda oficială a "Moldova Business Week", cel mai mare eveniment de business al anului în Republica Moldova.
Similare