Dragobetele Saruta Fetele La Tvr Moldova

VIDEO. Tradiţia spune că îndrăgostiţii trebuie neapărat să se sărute astăzi

Pe Dragobete, fiul Babei Dochia, mulţi l-am descoperit după ce am împrumutat sărbatoarea Sfantului Valentin, cunoscută ca „Ziua îndrăgostiţilor”. Dragobetele nu este doar simbolul iubirii. El vesteşte primăvara, renaşterea naturii şi începutul calendarului agricol.

Dragobetele era zeul dragostei si al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi mai avea un nume - Năvalnicul, fiindcă era perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ care le face pe fete să-şi piardă capul de dragul lui.

În trecut, 24 februarie marca începutul primăverii, ziua când natura se trezea la viaţă, ursul ieşea din bârlog, iar păsările îşi făceau cuiburi. În anumite zone, fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele pentru a rămâne îndrăgostiţi. Dacă timpul era favorabil, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, ei se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute flori de primăvară prin păduri şi lunci.

În sudul României, fata se întorcea în sat alergând, urmărită de câte un baiat căruia îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata îl plăcea, îl sărută în văzul tuturor. Sărutul semnifica logodna celor doi, fiindcă Dragobetele era un prilej pentru a afla ce nunţi se pregatesc în sat pentru toamnă.