De 4 Ani Liber In Ue

Andi Cristea: Dacă nu va exista o majoritate pro-europeană la Chişinău, discuţiile despre ajutorul Românie se duc pe plan secund

Dacă nu va exista în Republica Moldova după alegeri o majoritate pro-europeană, care să ducă lucrurile la bun sfârşit, orice altă discuţie la cum ar putea România să ajute Republica Moldova se duce pe plan secundar. De această părere este europarlamentarul Andi Cristea. Urmăriţi declaraţiile oficialului european într-un interviu din campania TVR MOLDOVA "De 4 ani, liber în UE".

TVR MOLDOVA - La 28 aprilie 2014 Uniunea Europeană a liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, a fost atunci un gest mai mult simbolic sau practic de apropiere între Bruxelles şi Chisinău?

Andi Cristea - Este vorba de un simbolism, dar este în primul rând un gest practic, regimul liberalizat de vize reprezintă un exemplu concret de succes obţinut de Republica Moldova. Regimul fără vize, devenit realitate în aprilie 2014, a simplificat interacţiunea dintre cetăţenii Republicii Moldova şi spaţiul european şi pe cale de consecinţă, ataşamentul european faţă de vectorul de dezvoltare al Republicii Moldova a crescut şi mă aştept să crească în continuare.

A fost un succes şi sunt chestii care merită subliniate, pentru că Republica Moldova a devenit în momentul respectiv primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a beneficiat de aceasta. Doar câţiva ani mai târziu, Georgia şi Ucraina au reuşit să îndeplinească condiţiile. Republica Moldova a îndeplinit acele condiţionalităţi ce ţineau de securitatea documentelor, inclusiv de emiterea paşapoartelor biometrice şi liberalizarea regimului de vize a devenit realitate. 
 
TVR MOLDOVA - A reuşit liberalizarea vizelor să impulsioneze relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles?

Andi Cristea - Relaţia dintre Bruxelles şi Republica Moldova este la un nivel upgradat, şi faptul că liberalizarea regimului de vize s-a produs în 2014 şi în luna iunie a aceluiaşi an s-a semnat acordul de asociere sunt elemente clare, care ne arată că procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE şi o viitoare aderare, nu sunt lucruri abstracte şi se pot întâmpla.
 
TVR MOLDOVA - Ce rol a jucat lobby-ul Bucureştiului în luarea acestei decizii?

Andi Cristea – România  a fost vârful de lance al acestui demers şi îmi amintesc că în 2013 eram la Ministerul român de Externe şi ştiu exact evoluţiile care au dus la liberalizarea regimului de vize. Încă din 2011 s-a pus pe hârtie acest demers, România a avut un rol esenţial şi prin demersurile pe care le făcea atunci şi  s-a reuşit, iar Republica Moldova a fost primul stat care a beneficiat de scoaterea vizelor.
 
TVR MOLDOVA - În 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului UE, ce chestiuni ar trebui să fie pe agenda bilaterală Chişinău-Bruxelles şi Chişinău Bucureşti pentru ca această preşedinţie să poată fi fructificată?
 
Andi Cristea – Fără să mă gândesc la anul 2019 şi la preluarea preşedinţiei, eu mă gândesc la alegerile din toamna-iarna aceasta, pe care le avem în Republica Moldova. Dacă nu va exista o majoritate pro-europeană care să ducă lucrurile la bun sfârşit, orice altă discuţie la cum ar putea România să ajute Republica Moldova şi cu siguranţă va fi aproape de ea, se duce pe plan secundar. Cred că prioritatea politică de la Chişinău este să ţină barca pe apă şi trebuie să aibă o majoritate care să apropie în continuare Republica Moldova de UE, prin implementarea acordului de asociere.