CULTURĂ

Ziua Naţională a Portului Popular a fost marcată în regim online

post-img

Cu ocazia Zilei Naţionale a Portului Popular, ediţia a V-a, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a prezentat astăzi un program de activităţi care s-a desfăşurat cu genericul ”Cu mândrIe, dor de Ie”, preponderent în mediul online, precum şi în cadrul muzeului, ţinând cont de recomandările Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

Potrivit Moldpres, directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Petru Vicol, a menţionat că, în acest an, evenimentele organizate au fost dedicate elaborării dosarului de nominalizare „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, pentru a fi înaintat în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

Astfel, începând cu data de 26 iunie, până la finele lunii iulie, publicul va admira în sălile muzeului expoziţia „Costumul popular – element de identitate culturală”, în cadrul căreia sunt prezentate piese de port popular şi imagini retrospective de la evenimentele precedente. ”Expoziţia prezintă costume de nuntă, de sărbătoare şi cotidiene din zona Basarabiei şi Bucovinei, costume confecţionate manual, din pânză de casă, ţesută din cânepă, în bumbac, borangic etc. Oaspeţi de onoare ai expoziţiei sunt costumele din colecţiile personale ale interpreţilor de muzică populară Maria Iliuţ, Nicolae Gribincea, Mariana Dobzeu, Ioana Căpraru, precum şi cămăşile cusute cu măiestrie de membrii comunităţii „Şezătoarea Basarabia”. Expoziţia este organizată în comun cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial”, a precizat Petru Vicol.

Totodată, publicul are posibilitatea să urmărească zilnic, pe site-ul muzeului şi pe pagina de Facebook a instituţiei, două rubrici inedite, dedicate Zilei Naţionale a Portului Popular: ”Cămaşa zilei” şi ”Ştiaţi că?”. ”Prin intermediul acestor rubrici, sunt prezentate atât cămăşi tradiţionale valoroase prin motive, simboluri şi cromatică, precum şi curiozităţi, menţiuni etnografice şi informaţii ştiinţifice despre istoria costumului tradiţional. O interacţiune creativă cu publicul din toată ţara şi din afara ei, este concursul de fotografie pentru copii, cu genericul ”De la străbuni lăsat!”. Prin intermediul acestui concurs, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, împreună cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, doreşte să promoveze tradiţia şi perpetuarea obiceiului de a purta costumul tradiţional”, a mai spus directorul instituţiei.

Totodată, publicul a urmărit două prezentări video destinate cunoscătorilor şi celor mai puţin iniţiaţi în tradiţia portului popular.  Prezentarea ”Mărturie identitară a trecutului românesc” a conţinut descrierea elementelor costumului popular de către Maria Ciocanu, cercetător ştiinţific, Secţia Etnografie, MNEIN, iar ”Comorile neştiute ale bunicii mele!” – o lecţie de vacanţă a elevei Lucia Barbu, cu informaţii captivante despre costum, pe înţelesul tuturor.