CULTURĂ

Ziua Internaţională a Iei, marcată la Soroca

Astăzi este Ziua Internaţională a Iei, un obiect vestimentar cu o enormă încărcătură simbolică şi culturală pentru românii de pretutindeni. A fost sărbătoare şi la Soroca unde Ziua Internaţională a Iei a fost marcată pentru prima dată. La Cetate a fost organizat un concert şi au fost expuse mai multe ii confecţionate de meşterii populari din raion. Autorităţile locale speră că sărbătoarea va deveni o tradiţie.

Meşterul popular Simion Lungu din satul Vădeni, raionul Soroca, este singurul bărbat din Republica Moldova care confecţionează ii. Pasionat de hainele tradiţionale româneşti, el şi-a deschis la Vădeni un atelier artizanal unde sunt confecţionate costume populare specifice zonei de nord a Republicii Moldova.

SIMION LUNGU, meşter popular: De la Vădeni ajung iile chiar şi în Statele Unite, chiar şi în Franţa şi în Germania şi în Anglia şi în Italia. Suntem incluşi într-un proiect transfrontalier Republica Moldova şi România, să învăţăm tehnici de cusut, atât la dânşii, cât şi la noi.

Cuprinşi de sentimentul de mândrie naţională, localnicii au venit la Cetate îmbrăcaţi în costume populare.

SVETLANA RAHIMOV, localnică, Soroca: Considerăm că este un simbol al neamului nostru românesc şi de aceea familia noastră promovează activ valorile româneşti şi ne străduim să transmitem mai departe generaţiei următoare, copiilor noştri.

La eveniment a participat şi consulul general al României la Bălţi.

Excelenţa Sa PETRIŞOR IONEL DUMITRESCU, consulul general al României la Bălţi: E un simbol naţional IA, şi pentru noi este extrem de importantă, la fel de importantă ca şi limba pe care o vorbim, la fel de importantă ca toate tradiţiile.

Tot astăzi Direcţia de învăţământ din Soroca şi Episcopia mitropoliei Basarabiei din Bălţi, au încheiat un acord de colaborare pentru promovarea valorilor educaţiei tradiţionale româneşti.

PS Antonie, Episcop de Bălţi, Mitropolia Basarabiei: Valorilor care ne ajută pe noi în acest spaţiu să înţelegem că suntem cu adevărat români.

ANGELA MUŞENCO, şef, Direcţia Învăţământ, Soroca: Ne propunem să realizăm o serie de activităţi orientate spre educarea valorilor general umane şi creştine. Sperăm să fie într-un ceas bun.

Republica Moldova şi România au solicitat înscrierea iei ca element de identitate culturală în patrimoniul UNESCO. Dosarul va fi examinat la sfârşitul anului viitor.