Zilele Filmului Românesc la Chişinău. Cinefilii sunt aşteptaţi astăzi la comedia „6,9 pe scara Richter”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Zilele Filmului Românesc la Chişinău. Cinefilii sunt aşteptaţi astăzi la comedia „6,9 pe scara Richter”

Zilele Filmului Românesc la Chişinău, ediţia a treia, încep în această seară, la Cinema „Odeon”. Prima proiecţie va fi comedia muzicală „6,9 pe scara Richter”, în prezenţa cunoscutului regizor Nae Caranfil, care este invitatul special al evenimentului.

Până duminică, publicul de la Chişinău va putea vedea cele mai noi şi mai de succes filme româneşti, dar şi câteva producţii clasice, în proiecţii cu intrare liberă, şi va putea discuta cu regizorii invitaţi.

„Bacalaureat”, filmul pentru care Cristian Mungiu a câştigat premiul de regie la Cannes în 2016, „Ana, mon amour”, de Călin Peter Netzer, Urs de Argint la Berlin în 2017, şi „Fixeur”, de Adrian Sitaru, propunerea României la Oscar, vor fi proiectate la ediţia din acest an.

Din program fac parte şi „Ultima zi”, de Gabriel Achim, premiat la TIFF, „Mariţa”, de Cristi Iftime, prezentat la Karlovy Vary, şi „Meda sau Partea nu prea feritică a lucrurilor”, de Emanuel Pârvu, laureat cu două premii la Sarajevo. Cei trei regizori vor fi prezenţi la Chişinău. Tot în secţiunea de filme recente au fost incluse „Perfect sănătos”, de Anca Damian, şi „Box”, de Florin Şerban, premiat de asemenea la Karlovy Vary.

Zilele Filmului Românesc îi dedică un Focus regizorului Nae Caranfil, care va fi prezent la Chişinău pe toată durata festivalului. În afară de „6,9 pe scara Richter”, spectatorii se vor putea bucura de primul său film, „E pericoloso sporgersi” (1993), şi de comedia de mare succes „Filantropica” (2002).

La ediţia din acest an este omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo, în cadrul unei retrospective care cuprinde trei scurtmetraje de animaţie - „Scurtă istorie” (1957), premiat cu Palme d`Or la Cannes, „7 arte” (1958) şi „Homo sapiens” (1960), dar şi două lungmetraje: comedia burlescă „S-a furat o bombă” (1961) şi fantezia pentru copii „Maria Mirabela” (1981), produs împreună cu studioul Moldova-film şi a cărui muzică a fost realizată de marele compozitor basarabean Eugen Doga, omagiat de asemenea cu acest prilej.

ZFR Chişinău este un eveniment organizat de casa de producţie ROVA FILM din România şi Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA, sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei din România, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, Uniunea Cineaştilor din România şi Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova.

Evenimentul continuă tradiţia de a aduce în faţa publicului de la Chişinău titluri clasice şi de a marca legăturile dintre cinematografiile de pe cele două maluri ale Prutului.

Similare