CULTURĂ

Zilele Europene ale Patrimoniului vor fi celebrate în R. Moldova în perioada 24-28 septembrie

post-img

Mai multe activităţi culturale vor fi organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), care se vor desfăşura în perioada 24-28 septembrie în Republica Moldova.

Programul ZEP cuprinde un şir de activităţi precum: expoziţii de fotografii şi documente, conferinţe, mese rotunde, vizionări de filme, activităţi pentru copii şi adulţi, ateliere de meşteşugărit şi de preparare a bucatelor tradiţionale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervaţii naturale şi biblioteci.

Ediţia din acest an, cu genericul „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlneşte viitorul”, îndeamnă publicul larg să ia cunoştinţă de istoria comună europeană şi prezintă patrimoniul cultural drept geneză a valorilor tradiţionale şi care asigură conexiunea între trecut şi viitor.

Potrivit  ministrului Monica Babuc, evenimentele ce vor fi desfăşurate în acest scop pun în valoare monumentele istorice, siturile arheologice, colecţiile de artă, meşteşugurile tradiţionale, oferindu-le ocazia vizitatorilor să cunoască patrimoniul cultural comun şi să se implice activ în salvgardarea acestuia.

Manifestările din cadrul ZEP vor avea loc în peste 64 de localităţi din 18 raioane şi vor fi organizate de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, prin intermediul instituţiilor din subordine, precum şi cu aportul muzeelor, consiliilor raionale, caselor de cultură şi al direcţiilor/secţiilor de cultură. În 2017, evenimente similare au avut loc în 43 de localităţi din 16 raioane.

ZEP reprezintă o iniţiativă a Consiliului Europei, care s-a desfăşurat pentru prima dată în Franţa, în 1985. Zilele Europene ale Patrimoniului sunt marcate în cele 50 de ţări semnatare ale Convenţiei Culturale Europene (1954). Peste 70 de mii de evenimente cu participarea a 20 mln de vizitatori sunt organizate în fiecare an pentru a contribui la sensibilizarea opiniei publice referitor la patrimoniul pan-european şi pentru a încuraja populaţia să se implice activ în protejarea şi consolidarea patrimoniului cultural pentru generaţiile actuale şi viitoare.