Vineri, 6 septembrie, începe Festivalul „Maria Bieşu”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Vineri, 6 septembrie, începe Festivalul „Maria Bieşu”

Cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului internaţional de operă şi balet „Maria Bieşu” începe vineri, 6 septembrie, la Chişinău. Ediţia din acest an cuprinde opt spectacole: patru opere, trei balete şi un concert de gală dedicat închiderii evenimentului.


Prima zi de festival aduce în scenă opera în două acte  „Norma” de Vincenzo Bellini. Sâmbătă, Festivalul va continua cu spectacolul de balet în patru acte „Lacul Lebedelor” de Piotr Ceaikovski. Pe data de 8 septembrie va avea loc opera în trei acte „Bal Mascat” de Giuseppe Verdi. Baletul „Frumoasa din Pădurea Adormită” va fi prezentat pe 9 septembrie de o trupă din Ucraina.

Pe 10 septembrie va fi prezentată opera în trei acte „Rigoletto” de Giuseppe Verdi. În penultimele două zile de festival, 13 şi 14 septembrie, va fi prezentată opera în trei acte „Turandot” de Giacomo Puccini şi, respectiv, baletul în trei acte „Don Quijote” de Ludwig Minkus. Ediţia din acest an se va încheia cu un concert de gală, pe 15 septembrie.

Ministra educaţiei, culturii şi cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, consideră că evenimentul este unul important pentru tot publicul meloman, dar şi pentru toţi cei care urmează să se îndrăgostească de muzică şi de spectacolele de operă şi balet. Potrivit ministrei, festivalul va cuprinde spectacole în care vor fi implicaţi artişti de renume din Moldova, inclusiv care şi-au făcut o carieră în străinătate, dar şi artişti străini.

Ministerul a acordat pentru acest festival 1,5 milioane de lei.

Nicolae Dohotaru, artist al poporului, a remarcat că spectacolul inaugural „Norma” este  „una din cele mai frumoase opere pe care Maria Bieşu le-a adus în scenă”. „Îmi pare bine că în acest an spectacolul „Norma” se va produce cu o cântăreaţă autohtonă, de ani de zile stabilită la Paris, Diana Axentii”, a menţionat Nicolae Dohotaru.

Anastasia Homiţcaia, prima balerină, a menţionat că din cele trei spectacole care vor fi prezentate, două sunt clasice: „Lacul Lebedelor” şi „Don Quijote”, prezentate de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, şi unul este modern: „Frumoasa din pădurea Adormită”, prezentat de Teatrul Academic de Operă şi Balet din Kiev. „Cred că spectacolele de balet vor avea succes şi mult public, cum am avut şi toată stagiunea”, spune balerina.

Directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, Ion Grosu, susţine că pentru festival s-a lucrat mai bine de jumate de an. Acesta va avea 25 de invitaţi din zece ţări.

Preţul biletelor pentru spectacolele de operă variază între 50 lei şi 200 de lei; pentru cele de balet –  între 100 lei şi 300 lei.
Similare
RECOMANDĂRI