Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Vinurile din Republica Moldova au fost înnobilate de cel mai bun sommelier din lume

FFF


 
Premieră vinicolă în Republica Moldova. Cel mai bun somelier din lume a innobilat astăzi vinurile autohtone, prin combinarea lor cu soiuri europene.
Tradiţionalele Rară Neagră sau Feteasca Albă au căpătat nunţe unice de gust, culori şi arome. Vinurile create de expertul suedez Andreas Larsson vor fi degustate mâine la Vernisajul Vinului.
Mix de culoare, gusturi şi arome. Laboratorul de analiză senzorială de la UTM s-a transformat  astăzi într-un loc magic. Somelierul suedez Andreas Larsson a avut misunea de a nuanţa vinurile autohtone, pentru a le scoate în evidenţă originalitatea.
 
Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Un exerciţiu de arta asamblajului, la noi se mai spune cupaj dintre soiurile aborigine şi cele europene ştim bine că avem un genofond, o diversitate de soiuri aborigine care nu s-au valorizat la nivelul care ne dorim”.
 
Andreas Larsson: „Asamblajul vinurilor nu este o ştiinţă exactă. Nu putem spune care sunt proporţiile exacte în combinarea vinurilor. Este mai degrabă vorba de intuiţie şi cunoaşterea soiurilor din care se face asamblajul final”.
Primul asamblaj a avut la bază Feteasca Albă. După zeci de pahare rotite, mirosite şi degustate, expertul a încercat să creeze o nouă licoare.
 
Andreas Larsson: „E frumos. Deja cred că acest asamblaj are mai multă complexitate decât vinurile luate aparte. Trebuie să păstrăm o proporţie mai mare de Fetească Albă, nu este aromată în exces, adică să păstram sepajul autohton”.
Gheorghe Arpentin: „Mie îmi place şi prospeţimea care persistă, specifică pentru Feteasca Albă”.
Ulterior în joc a intrat Feteasca Regală, urmata de vinurile roşii: Feteasca Neagră şi Rara Neagră, care au obţinut nunţe noi în mâinile somelierului.
 
Vinificatorii aflati la degustare au rămas impresionaţi de rezultat.
 
Dar acestea nu sunt cupajele finale, magia poate dura pana la găsirea echilibrului. Cele patru vinuri create de expert vor putea fi degustate în cadrul celei de-a 13-a ediţii a Vernisajului Vinului, care va avea loc mâine, 15 decembrie. 
Andreas Larsson este considerat unul dintre cei mai importanţi critici şi degustatori de vin di lume. A fost declarat de mai multe ori "Cel mai bun somelier din Suedia". In 2004  a obţinut titlul de "Cel mai bun somelier european" iar în 2007 - "Cel mai bun somelier din lume".
 
Similare