CULTURĂ

VIDEO. Uniunea Europeană a adus pentru prima dată muzica clasică la Cetatea Tighina

Turneul La La Play al Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei a ajuns duminică la Cetatea Tighina. Pentru prima dată, muzica clasică, interpretată de artişti de pe ambele maluri ale râului Nistru, a răsunat în celebra cetate, construită în secolul al XV-lea, devenită o atracţie turistică populară.

Fani ai muzicii clasice din dreapta şi stânga râului Nistru, dar şi turişti străini au venit la Cetatea Tighina să savureze operele marilor compozitori: „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven, valsul „Gingaşa şi tandra mea fiară” al lui Eugen Doga, „Dansul ungar Nr. 5” al lui Johannes Brahms sau piese ale compozitorului Anton Rubenstein, născut în Râbniţa, stânga Nistrului.

„Asemenea evenimente promovează atât patrimoniul cultural şi atracţii turistice, inclusiv monumente, cum ar fi această cetate deosebită. Sper că acest eveniment va fi un început pentru noi colaborări între cele două maluri”, a declarat Aneil Singh, şeful departamentului cooperare al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.


 
„Acest eveniment reprezintă mai mult decât un concert, fiind un pod cultural, şi sunt sigură că oamenii îşi doresc ocazii similare, pe care noi le vom susţine în continuare. Mă bucură mult că muzicienii au apelat la sprijinul Programului european de consolidare a încrederii pentru a realiza acest eveniment”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU, reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.
 
„De la înfiinţarea orchestrei în 2011, ne străduim să facem muzica clasică accesibilă tuturor. Sunt fericit că am realizat acest concert împreună cu muzicienii Palatului Culturii din Tiraspol. Am avut un parteneriat foarte bun”, a menţionat Adriano Marian, conducătorul Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei. 

La eveniment au participat sute de vizitatori şi turişti, care s-au bucurat de concert, au vizitat cetatea şi au gustat mâncăruri tradiţionale. „Este un eveniment impresionant într-o locaţie impresionantă. Mi-ar plăcea să revin aici”, a spus un turist din Germania.


 
Localnicii afirmă că organizarea unor evenimente similare este mai mult decât binevenită, deoarece cetatea este un sit istoric unic, cu un potenţial enorm de valorificat.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii", implementat de PNUD.