VIDEO. Tezaurul de excepţie descoperit în Castrul roman de la Barboşi poate fi văzut la Muzeul de Istorie din Galaţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Tezaurul de excepţie descoperit în Castrul roman de la Barboşi poate fi văzut la Muzeul de Istorie din Galaţi

Premieră la Galaţi: publicul poate vedea tezaurul descoperit în ultimii doi ani în castrul roman de la Barboşi. Pasionaţii de istorie au avut astfel şansa să admire zeci de monede, unelte, decoraţiuni şi obiecte de uz casnic, vestigii scoase la lumină după aproape două milenii.


Cavoul roman descoperit în anii '70 la Galaţi continuă să fie o sursă de artefacte istorice unice, dar şi de uimire pentru specialişti. Au găsit unelte de mici dimensiuni din os sau cupru, bijuterii, pandantive, monede din argint, amfore şi foiţe de aur folosite pentru decoraţiuni, conservate excelent.

Situl descoperit în urmă cu jumătate de secol a fost atunci acoperit cu plăci din beton după o evaluare sumară, iar în jurul lui s-au ridicat blocuri. Abia în 2017 autorităţile locale au găsit fonduri pentru a relua cercetările arheologice.

În aceeaşi situaţie s-a aflat şi castrul roman de la Barboşi, situat la ieşirea din Galaţi. În acea zonă se afla graniţa imperiului, după cucerirea Daciei. Vara trecută, arheologii au făcut o descoperire uluitoare: ruinele unui turn de observaţie cu 8 laturi, care datează din secolul 2 după Hristos. În plus, inventarul arheologic al sitului este spectaculos.

În ciuda trecerii timpului, multe artefacte s-au păstrat impecabil.

Cele mai importante piese descoperite la cavoul roman sunt foiţele din aur, prezentate pentru prima dată publicului, care erau folosite de către romani, în acea perioadă, pentru decoraţiuni interioare.

Obiectele expuse în premieră îi fascinează pe vizitatori.

Comorile scoase la lumină de arheologi pot fi admirate la Muzeul de Istorie din Galaţi. Accesul este gratuit, iar autorităţile locale intenţionează să transforme cavoul roman şi situl de la Barboşi în obiective turistice.

Similare
RECOMANDĂRI