CULTURĂ

VIDEO. Studierea limbii române - mai accesibilă pentru alolingvi şi cetăţenii din diasporă

post-img

Cetăţenii alolingvi din Republica Moldova au mai multe posibilităţi de a învăţa limba română, acest lucru a fost declarat în cadrul emisiunii Obiectiv Comun, de Ziua Internaţională a Limbii Materne.

Directorul ANTEM, Lucia Cucu, a declarat că: „ANTEM din Republica Moldova, timp de 10 ani implementează diverse programe de studiere a limbii române. Primul program este destinat adulţilor alolingvi şi are peste 5.000 de beneficiari. Al doilea program este „ Învăţăm Româna la distanţă”, care este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului şi OSCE. Un program care oferă posibilitatea atât tinerilor dintr-o zonă mai îndepărtată, tinerilor cu dizabilităţi şi mămicilor care stau acasă cu copilul să studieze limba română.”



Totodată, Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat că menţinerea culturii şi a limbii române în străinătate este prioritatea majoră a acestora: „Putem vorbi de un număr foarte mare de proiecte de colaborare cu statul român pentru menţinerea culturii române în străinătate. Din 300 de proiecte depuse în primele 2 luni ale anului, o foarte mare parte sunt proiecte care vorbesc despre predarea limbii materne, despre educaţia lingvistică a românilor plecaţi peste hotare”.




Andreea Păstârnac a mai menţionat că până la sfârşitul anului, toţi cetăţenii din diasporă vor putea studia limba română online.
„De aceste cursuri online pe formatul adresat copiilor de vârste şcolare, până la sfârşitul anului se vor putea bucura toţi cetăţenii din diasporă. Iar de celelalte programe, privind şcolile duminicale şi programul de studiere a limbii române în şcolile din UE, sunt deja informaţi. Ceea ce facem noi acum este să le extindem, dar mai ales să creăm o curriculă de referinţă astfel încât fiecare dintre cei care predau limba română şi care o învaţă, să poată să apeleze şi la manuale care să le permită să  studieze la o etapă superioară.”




Mai jos urmăriţi emisiunea în întregime: