Sursa foto:news.ro Vizualizari:

VIDEO. Regizorul Cristian Mungiu a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare în Franţa

La 10 ani de la trofeul Palme d'Or obţinut la Cannes, regizorul Cristian Mungiu e decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului francez. Într-o ceremonie la Ambasada Franţei de la Bucureşti, Mungiu a primit însemnele de Cavaler al Ordinului Naţional al Legiunii de Onoare.

Cristian Mungiu aducea, în 2007, singurul Palme d'Or pentru lungmetraj din cinematografia noastră. Impresiona juriul cu 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, o poveste despre prietenie, responsabilitate, avort, care se petrece în vremea regimului comunist.

Cu decoraţia în piept, Cristian Mungiu vorbeşte despre recunoştinţă.

Primul contact al lui Cristian Mungiu cu Cannes-ul a fost în 2002, cu pelicula Occident, selecţionată în Qunzaine des realisateurs. După Palme d'Or, au urmat După dealuri, în 2012- distins pentru scenariu şi interpretare feminină, şi Bacalaureat, recompensat anul trecut pentru regie.

Pentru Cristian Mungiu, Franţa mai înseamnă şi o mare prietenie cu Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului de la Cannes.

Cu acordul lui, Mungiu a iniţiat la noi Les films de Cannes a Bucarest, un eveniment ajuns la opta a ediţie şi aflat in plină desfaşurare acum.

Similare