CULTURĂ

VIDEO. Recomandări culturale pentru acest sfârşit de săptămână. Vineri începe B-FIT in the Street!. Programul festivalului

post-img

Începe B-FIT in the Street!, iar programul primului weekend de festival, care se desfăşoară în puncte centrale din Bucureşti, include o gamă variată de spectacole mobile, spectacole fixe şi ateliere susţinute de artişti din Danemarca, Slovacia, Spania, Franţa, Italia, Portugalia.

Astăzi începe Festivalului International de Teatru de Stradă Bucureşti - B-Fit in the Street! Până pe 5 august peste 400 de artişti din străinătate vin la Bucureşti pentru a X-a ediţie a festivalului.

Cu un program mai eclectic şi mai dinamic ca niciodată, ediţia aniversară celebrează în 2018 zece ani de existenţă, dar şi Centenarul Marii Uniri, cu cea mai mare selecţie de producţii româneşti de până acum.

Intitulată „O poveste românească în Anul Centenarului", ediţia din acest an cuprinde peste 40 de spectacole din 12 ţări participante şi zeci de reprezentaţii în zone cheie din Bucureşti.

Artişti din Asia, America de Sud şi Europa surprind publicul prin diversitatea limbajelor artistice: pantomimă, circ, dans, acrobaţie, muzică de stradă, teatru pe catalige şi jonglerie cu focul. Pentru prima dată sunt incluse în programul festivalului instalaţii interactive care transformă locuri emblematice din Bucureşti în terenuri de joacă pline de culoare, spectacole educative şi ateliere pentru copii susţinute de artişti români. Programul ediţiei aniversare mai include şi prima producţie românească de mari dimensiuni care reinterpretează în premieră basmul lui Harap Alb.

La Muzeul Ţăranului Român, până la sfârşitul lunii se organizează ateliere de creativitate, pentru toate vârstele, fiecare atelier cu specificul său. Ca de obicei, ofertă mare, de la joacă până la lucruri serioase, cu lut, cu aţe şi mărgele, cu foi de scris şi desenat, culori multe şi de toate felurile, cu umbre şi vechi obiecte ţărăneşti, cu ace prietenoase şi lânuri călduroase.

De exemplu astăzi vă puteţi întâlni cu omul cu fluierul, Călin. La întâlnirea cu el veţi sta de vorbă despre fluierele româneşti şi de aiurea. Cum se construiesc, cum se înfrumuseţează, unde şi când se cânta din ele. Vei asculta glasul unora dintre acestea, dar şi tot felul de istorii surprinzătoare despre muzică. Pentru copii cu vârsta începând de la 10 ani.

Mâine va fi despre Ceramică, un meşteşug vechi. Se ştie că de la începutul timpului oamenii au modelat pământul, iar apoi l-au ars, cu ajutorul focului, pentru a-şi construi recipiente, unelte, piese arhitecturale,obiecte de cult etc. În prezent ceramica a evoluat la rang de artă. Veţi explora toate tehnicile de modelaj ale pământului şi veti afla totul despre arta ceramică.

La Mogoşoaia puteţi admira lucrări de dimensiuni foarte mari realizate de studenţii Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, coordonaţi de profesorul şi artistul Alexandru Rădvan. Expoziţia Gigantica şi-a propus să aducă arta mai aproape de comunitate şi să facă cunoscute lucrările  tinerilor artişti la care au muncit  neîntrerupt timp de aproape o lună de zile. Expoziţie este inedită şi foarte colorată şi poate fi vizitată până la toamnă.

La Bistriţa, ca în fiecare an în luna iulie, are loc Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică de Cameră „Poezia e la Bistriţa". Iniţiat din dorinţa de a aduce în faţa publicului poezia şi muzica de cameră, două genuri din ce în ce mai puţin luate în seama, festivalul sărbătoreşte, anul acesta, cea de-a X-a ediţie, cu invitaţi speciali. Scriitorii Marin Mălaicu-Hondrari şi Dan  Coman sunt responsabilii pentru acest proiect iar printre invitaţi se numără poeţii Constantin Acosmei, Claudiu Komartin, Angela Marinescu, Radu Vancu, dar şi invitaţi special cum ar fi scriitorul Mircea Cărtărescu şi regizorul Radu Afrim.

Un interviu cu Dan Coman, puteţi urmări astăzi la emsiunea Cooltura de la ora 17.30.