Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Neagu Djuvara a fost curier diplomatic la negocierile de pace cu URSS, în 1944

A murit istoricul Neagu Djuvara, una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României. Împlinise 101 ani anul trecut. A fost nu doar istoric ci şi diplomat, filozof, jurnalist şi romancier.

Era foarte apreciat pentru spiritul său viu, pentru eleganţa şi erudiţia sa. S-a născut pe 18 august 1916 la Bucureşti, într-o familie aristocrată, la trei zile după ce România intra în război. Familia lui Neagu Djuvara s-a refugiat mai întâi în Moldova, apoi în Rusia, la Sankt Petersburg, unde au trăit momente dramatice în timpul declanşării Revoluţiei bolşevice. Au ajuns apoi în Belgia, unde bunicul său era reprezentantul României la Bruxelles.

Neagu Djuvara a fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul naţional „Serviciul Credincios" şi cu „Ordre des Arts et des Lettres" în grad de Ofiţer. În 2016, alături de filosoful Mihai Şora, a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, pentru serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român.
 
Similare
RECOMANDĂRI