CULTURĂ

VIDEO. La Bălţi, Ziua Portului Popular a fost marcată prin cântece şi dansuri

Portul Popular a fost sărbătorit în mai multe raioane ale ţării. Pentru a valorifica moştenirea culturală păstrată de la străbuni, la Bălţi au fost organizate expoziţii de costume tradiţionale autentice, ateliere de creaţie şi spectacole artistice, iar colective artistice din Nisporeni au participat la Parada Portului Popular.

„Este o sărbătoare foarte semnificativă pentru că noi moldovenii ţinem foarte mult la tradiţiile naţiunii noastre, la meleagul nostru şi o parte componentă importantă este un costum frumos autentic. Ar fi bine, generaţiile noi neapărat să păstreze această sărbătoare pentru că ţinem la plaiul nostru şi am vrea ca toate tradiţiile să se păstreze de-a lungul vremii”, a declarat ELENA DANU, specialist principal, Palatul Municipal de Cultură Bălţi.

Bălţenii au putut admira frumuseţea costumelor populare autentice şi chiar au încercat să le coase în cadrul unor ateliere de creaţie. A fost prezentată şi o colecţie de cărţi şi publicaţii despre portul popular. Organizatorii şi-au propus să promoveze astfel costumul tradiţional păstrat de la părinţi şi bunici.

„Am ie şi o port cu mândrie. Îmi doresc ca fiecare om, fiecare copil din Republica Moldova, fiecare bătrân să îmbrace ie pentru că de acolo am pornit, pentru că avem tradiţii şi suntem un popor frumos”, a menţionat ANGELICA FURTUNĂ-TABURCEANU, interpretă de muzică populară.

La Nisporeni, Ziua Naţională a Portului Popular a debutat cu o paradă specială pe strada principală a oraşului. Evenimentul a fost organizat de Secţia cultură a Consiliului Raional Nisporeni.

Ziua Naţională a Portului Popular vine să pună în valoare costumul autentic popular românesc şi cel al etniilor din ţară şi să promoveze tehnicile de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.