CULTURĂ

VIDEO. Discuţii despre patrimoniul cultural, în cadrul unei conferinţe internaţionale

Experienţe arheologice şi culturale. La Academia de Ştiinţe a Moldovei s-a defăşurat a noua ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Internaţionale Patrimoniul Cultural: cercetare, valorificare, promovare, cu participarea mai multor experţi din mai multe ţări.

Peste 180 de comunicări despre patrimoniul cultural au fost expuse la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul unei conferinţe internaţionale. Evenimentul aduce în prim-plan probleme legate de monumente istorice şi arheologice din România, Ucraina, Rusia, Belarus, Georgia şi Republica Moldova. Neglijarea importanţei patrimoniului persistă nu doar în Republica Moldova, dar şi în ţările învecinate.
 
Valoarea patrimoniului cultural este inestimabilă, însă nu pot fi negate nici valorile lingvistice, cele pe care, de multe ori, oamenii nu le cunosc. Limba română este cel mai de preţ patrimoniu pe care îl avem, ar afirma profesori şi istorici, iar faptul că mulţi dintre cetăţeni încă nu-şi cunosc neamul şi limba reprezintă o problemă a conştiinţei naţionale.
 
Pe malul drept al Prutului, negarea valorii limbii române este simţită ca o tragedie.
 
Evenimentul, organizat în fiecare an de Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe din Moldova, adună arheologi, istorici şi cercetători din diferite ţări pentru a face schimb de experienţă şi a prelua practici de conservare a patrimoniului cultural.