Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Copiii sunt îndemnaţi să vină cu bunicii la teatru. Campania este parte a Programului social „60 plus”

Nepoţii şi copiii sunt îndemnaţi să-şi invite bunicii la teatru în cadrul unei campanii, parte a Programului social „60 plus”. Campania „Vino cu bunicii la teatru”, care reprezintă doar una dintre acţiuni, este organizată în parteneriat cu Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”. Astfel, timp de o lună, la fiecare bilet cumpărat la spectacolele teatrului, vizitatorii vor primi unul gratuit, la prezentarea legitimaţiei de pensionar a unuia dintre bunici sau părinţi 60 plus.

Directoarea Programului social „60 plus”, Anastasia Primov, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN că este destinat pentru trei generaţii – nepoţi, copii şi părinţi sau bunici. Tânăra spune că ideea s-a născut acum doi ani, când tatăl ei a ieşit la pensie. „Când tatăl meu a ieşit la pensie, eu copil al unui părinte care e veşnic tânăr am înţeles că eu tot am ieşit la pensie, pentru că noi suntem unul şi pentru că e o schimbare foarte mare în viaţa oamenilor atunci când nu mai merg la serviciu. Telefoanele lor sună mai rar şi există mult mai puţine contexte sociale ca să se poată întâlni cu cei tineri sau să fie mai vizibili”, a notat directoarea programului.

Anastasia Primov spune că este important ca aceste persoane să se simtă susţinute şi acest program are drept obiectiv încurajarea persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani să-şi pună în valoare experienţa şi cunoştinţele pentru a duce un mod de viaţă activ, pentru a fi apreciate după cum merită.

În cadrul programului se lansează şi platforma online 60plus.md. Site-ul conţine proiecte foto şi video, articole, interviuri, reportaje şi analize pe diferite teme de interes atât pentru vârstnici, cât şi pentru nepoţii şi copiii acestora. Totodată, angajatorii sunt îndemnaţi să expedieze oferte de muncă pentru persoanele 60 plus, care vor fi plasate pe site. De asemenea, ONG-urilor sunt îndemnate să expedieze oferte pentru voluntariat, pe care ar putea să-l facă această categorie de vârstă.

Prima acţiune din cadrul programului, campania „Vino cu bunicii la teatru”, începe din 14 decembrie. Directorul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a declarat că pe parcursul stagiunii a observat că cei care vin mai des la teatru sunt şi cei trecuţi de vârsta a doua. „Tot colectivul teatrului a salutat această ideie şi sperăm să aibă priză. Atunci când vedem în sală spectatori trecuţi de 60 de ani suntem şi noi mai bucuroşi, mai mândri şi ne scoatem pălăria în faţa lor”, a mai spus Petru Hadârcă.

Cheltuielile pentru cele 400 de bilete la spectacol, oferite gratuit, sunt acoperite de către o companie farmaceutică. Directorul entităţii, Vasile Cazacu, a declarat că în calitate de medic, dar şi director al unei companii producătoare de medicamente, crede în eficienţa terapiei medicamentoase, însă pe lângă medicamente, pacienţii mai au nevoie de un sprijin, de un cuvânt bun, atenţie.

Prezentă la conferinţă, Tamara Berzoi, artistă a poporului şi lector universitar, a declarat că îşi dă bine seama că după ce ai o tinereţe, o activitate, nu e uşor atunci când eşti anunţat că trebuie să mergi la „odihna bine-meritată”. Tamara Berzoi spune că după pensionare a avut norocul să fie invitată în diferite proiecte, însă îşi aminteşte cât de complicată a fost această perioadă pentru soţul ei. În opinia sa, este extrem de important ca persoanele să fie implicate în diverse activităţi, mai ales alături de alte generaţii. Iar momentele ca, de exemplu, mersul la teatru, apropie şi mai mult generaţiile şi le creează oportunitatea să comunice mai mult.

Pe lângă platforma online, în cadrul Programului social „60 plus” vor fi organizate mai multe activităţi, inclusiv evenimente publice şi campanii de informare, ce vor contribui la incluziunea socială a acestui grup de cetăţeni şi vor pune în valoare comunicarea între generaţii.

Programul social „60 plus” este implementat cu suportul financiar oferit de către Departamentul de Stat al SUA.
Similare