Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Cineaştii s-au împărţit în două tabere care se acuză reciproc de ilegalităţi

Lumea cineaştilor de la Chişinău s-a împărţit în două tabere care se acuză reciproc de ilegalităţi. Totul a început atunci când organizatorii Festivalurilor de Film Anim'est şi TIFF au fost învinuiţi de evaziune fiscală şi că ar fi delapidat fonduri publice, acuzaţii făcute de directorul Centrului Naţional al Cinematografiei. Sunt doar nişte intimidări fără temei legal, dau asigurări cineaştii.

În scrisoare adresată ministerului Culturii, directorul Centrului Naţional al Cinematografiei spune că organizatorii Festivalurilor Anim'est şi TIFF şi-ar fi însuşit bani publici şi s-ar eschiva de la plata unor impozite. Contrar clauzelor contractuale, aceştia ar fi vândut bilete, lucru ce s-a întâmplat în lipsa caselor de marcat. În apărarea lor, cineaştii spun că acuzaţiile au fost făcute doar pentru a-i discredita şi intimida.
  
Regizorul Valeriu Jereghi a fost numit director la Centrul Naţional al Cinematografiei în luna mai 2016. Producătorii şi regizorii de film se plâng, însă, că acesta profită de funcţia pe care o deţine şi dezbină breasla.
 
Cinefilii au făcut un apel către Ministerul Culturii sa intervina în acest caz.
 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, cel mai important festival de film de animaţie din România, se desfăşoară anual la Chişinău, din 2011. Iar Festivalul TIFF, fondat în 2002 la Cluj-Napoca, este cel mai mare eveniment dedicat filmului din România şi se află printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii. La Chişinău au avut loc două ediţii ale manifestarii.
 
Similare