CULTURĂ

VIDEO. A fost lansat Atlasul „Descriptio Bessarabiae”. Volumul conţine 120 de hărţi vechi

Istoria Basarabiei, prezentata în 120 de hărţi unice. Documente ale timpului păstrate cu sfinţenie, toate au fost adunate în atlasul „Descriptio Bessarabiae”, lansat astăzi la Chişinău.

Cartea vrea să facă lumină asupra istoriei peticului de pământ dintre Prut şi Nistru. „Basarabia nu este un mit. Este o realitate...”, asta şi-au propus să demonstreze autorii atlasului istoric. Au reuşit să prezinte Basarabia în cinci secole de cartografie.

„Ele prezintă modificări ale geografiei frontierelor de-a lungul acestor secole. Cred că aceste hărţi vor vor fi utile pentru toponimie”, a declarat coordonatorul atlasului „Descriptio Bessarabiae”, Adrian Năstase.

„După 1812, anul ocupării Basarabiei, autorităţile au fost în ezitări. Ce nume să atribui teritoriului dintre Prut şi Nistru”, a menţionat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti Mihai Gribincea.

Cartea include 120 de hărţi, începând din secolul 16 până în 1950. Istoricii spun că atlasul reprezintă o viziune externă asupra istoriei spaţiului românesc, în special a celui dintre Prut şi Nistru.

„Aşa cum nu putem citi un document vechi neştiind paleografia, aşa şi aceste hărţi. Dacă o localitate a dispărut demult, dar aici încă este. Hărţile erau făcute de străini care nu aveau interesul ţării noastre, aveau informaţii de la călători”, a spus istoricul Demir Dragnev.

Atlasul „Descriptio Bessarabiae” a fost lansat şi la Bucureşti, iar astăzi a fost adus în faţa publicului din Republica Moldova. Evenimentul a adunat zeci de iubitori de istorie, patrie şi neam.

„Aceste prime exemplare vor ajunge la instituţii importante de cultură unde oamenii să poată lua cunoştinţă de ele, marile biblioteci, centre de cercetare şi de studiu”, susţine directoru ICR, Valeriu Matei.

Anterior, a fost lansat Albumul „Hărţile Dunării”, dar şi cel al Mării Negre. Anul viitor va fi lansat atlasul dedicat istoriei Transilvaniei.