CULTURĂ

Veşti bune pentru turişti: La Orheiul Vechi au fost lansate mai multe trasee pentru cicloturism şi drumeţii

Rute noi pentru turiştii care vin să descopere rezervaţia Orheiul Vechi. Cu sprijinul partenerilor externi ai Republicii Moldova au fost lansate mai multe trasee care le oferă vizitatorilor posibilitatea de a descoperi frumuseţea şi autenticitatea rezervaţiei. Noile rute sunt amenajate pentru drumeţii, cicloturism şi tururi gastronomice.

Cele 6 trasee noi sunt amenajate astfel încât turiştii străini, veniţi la Orheiul Vechi să guste din frumuseţea naturii, dar şi din bucatele tradiţionale. Noile rute au panouri informative, hărţi pentru drumeţii, ciclism sau tururi gastronomice. Toate, pentru a face sejurul vizitatorilor cât mai plăcut în Republica Moldova. 

„Un traseu indicat pentru o scurtă plimbare de 2 ore, după un prânz copios, ar fi traseul oraşul medieval, cu o lungime de 6,4 km tur-retur. Pe care îl recomandăm turiştilor ca pe un traseu de observare a păsărilor, dar şi ca o drumeţie, pe parcursul căruia ar putea să se oprească la un izvor, să viziteze schitul lui Bosie”, spune Elena Scobioală, reprezentanta Mişcării Ecologiste din Moldova.

Finanţatorii proiectului spun că vor să încurajeze diversificarea ofertei turistice din regiune.

„Pe lângă vinuri şi experienţe culturale, turiştii îşi doresc o activitate, o anumită experienţă. Astăzi, la Orheiul Vechi, care este cea mai vizitată locaţie turistică din Republica Moldova şi unde sute de mii de turişti anual vin aici, noi am lansat 3 experienţe noi, ciclism, drumeţie şi observarea păsărilor”, spune Doina Nistor, Proiectul de Competitivitate din Moldova.

Diversificarea ofertei turistice la Orheiul Vechi sporeşte şi veniturile localnicilor.
 
„Andrei Chistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii, Cercetării, este de părere că „turiştii străini foarte mult iubesc cadrul natural, pitoresc, rural al R. Moldova, iar prin aceste 6 trasee turistice lansate astăzi, acea gamă de servicii care este oferită turiştilor să fie completată”.

Sporirea fluxului de turişti la Orheiul Vechi l-a determinat pe Ion Stamati din Trebujeni să-şi deschidă o agro-pensiune ce va oferi străinilor adevărate delicii culinare şi un peisaj de poveste:

„O să avem 3-4 feluri de vin şi o masă rotundă unde să putem să degustăm vinul şi bucatele, plăcintele care se fac la noi. Sus avem o sală mare, 100 m2 unde o să primim turiştii”.

Pentru atrage cât mai mulţi turişti, casa este construită într-un stil rustic autentic. Materialele de bază folosite sunt piatra, lemnul şi stuful.

În ultimii ani, turismul în Republica Moldova s-a dezvoltat simţitor. Numai în primele 9 luni ale anului, ţara a fost vizitată de 150 de mii de turişti străini.