CULTURĂ

Un spectacol aniversar cu genericul „Tangoul toamnei” a avut loc la Filarmonica Naţională

post-img

Un spectacol aniversar cu genericul ”Tangoul toamnei” al cântăreţei de muzică uşoară şi de romanţă Margareta Ivanuş, Artistă a Poporului, deţinătoare a Ordinului Republicii,  prilejuită de împlinirea a 70 de ani de la naştere, a avut loc joi seară, 21 noiembrie, la Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici” din Chişinău.

Alături de interpretă au participat Mihail Muntean, Olga Culicova, Constantin Rusnac, Nicolae Usaciov, Tamara Saveliev, Vitalie Rusu, Alexei Botnarciuc. Invitat special a fost actriţa Svetlana Toma. Cântăreţii au fost acompaniaţi de Orchestra de Muzică Populară „Folclor,” director artistic şi prim-dirijor – Petre Neamţu.

Solicitată de agenţie, directorul instituţiei, Svetlana Bivol, a menţionat că aceasta a fost o serată de suflet. ”Margareta Ivanuş este o artistă foarte sensibilă şi o muziciană de o delicateţe absolută. Abordarea de către ea a romanţei şi a muzicii uşoare este una specială. Cu vocea ei cristalină şi foarte senină, şi-a ocupat o nişă aparte în muzica noastră autohtonă şi nimeni nu o poate înlocui. Ea este unică şi irepetabilă. Pentru mine Margareta Ivanuş este un om de mare suflet, de o mare calitate şi este un prieten care, aşa cum a spus compozitorul Constantin Rusnac, niciodată n-a invidiat pe nimeni”,  a subliniat Svetlana Bivol.

În context, dirijorul Orchestrei de muzică populară ”Folclor”, Petre Neamţu, a constatat că Margareta Ivanuş este o interpretă extraordinară. ”Ea ştie să-şi aleagă repertoriul. Are un stil de interpretare absolut deosebit. Cântă în limbile mai multor popoare. Interpretează romanţele româneşti, cele ale lui Eugen Doga, Constantin Rusnac ş.a. Mă bucur că toate seratele ei de creaţie au fost acompaniate de către Orchestra ”Folclor”,  a mai spus Petre Neamţu.

La rândul său, compozitorul Constantin Rusnac a afirmat că Margareta  Ivanuş este regina romanţei în R. Moldova. Pentru merite deosebite în dezvoltarea artei muzicale, el i-a înmânat artistei Medalia Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, informează moldpres.

Prezentă la eveniment, Svetlana Toma a spus că are o colaborare fructuoasă cu Margareta Ivanuş de mai bine de patru decenii. ”Am cântat împreună la mai multe concerte. Este o femeie inteligentă şi destul de generoasă”, a remarcat Svetlana Toma. Iar Margareta Ivanuş a accentuat că marea ei bogăţie sunt copiii şi prietenii. ”Am visat de mai bine de un deceniu la acest spectacol. Mă bucur că acum am reuşit să-l fac împreună cu prietenii mei”, a  afirmat protagonista manifestării. Spectacolul s-a încheiat cu interpretarea  de către ea a romanţei ”Tangoul toamnei”, muzică de Constantin Rusnac, versurile fiind semnate de omagiată.

Margareta Ivanuş s-a născut la 13 septembrie 1949 în localitatea Seimcean, regiunea Habarovsk, Federaţia Rusă. În 1964, a absolvit Liceul ”Spiru Haret” din Bucureşti, în 1971 – Şcoala de Muzică ”N. F. Sokolovski” (astăzi Colegiul de Arte) din oraşul Gomel, Belarus, unde a studiat canto în clasa profesoarei Nina Vroblenskaia şi în 1983 – Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, unde, în prezent, este profesoară. Şi-a început activitatea profesională în calitate de solistă la Filarmonica din Gomel.  În 1976, se stabileşte în RSS Moldovenească. A fost solistă în orchestra Ansamblului de dansuri populare ”Joc”, sub conducerea lui Vladimir Curbet (1976-1977), în Ansamblul de Propagare a Muzicii (1977-1986), în formaţiile ”Orizont” (1977) şi ”Rapsodia” ale Filarmonicii din Chişinău.

S-a impus prin lansarea cântecelor naţionale ”În miez de noapte când tresar”, ”Ce te legeni, codrule?”, ”Aştept de la tine”, ”Se scuturau toţi trandafirii”, ”Car frumos cu patru boi” etc. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu compozitorii  Eugen Doga, Constantin Rusnac, Gheorghe Mustea, Dumitru Gheorghiţă, Arkady Luxemburg, Simion Lâsoi, Vasile Zagorschi ş.a. A cântat partiturile semnate de Eugen Doga din filmul ”Vreau să cânt”, cu Svetlana Toma în rolul titular. În 1992, Margareta Ivanuş a obţinut Marele Premiu la Festivalul-Concurs de Romanţe ”Crizantema de Aur” din Târgovişte, România.