Un covor ţesut în 1875 de un bărbat, donat Muzeului Naţional de Etnografie din Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un covor ţesut în 1875 de un bărbat, donat Muzeului Naţional de Etnografie din Chişinău

Un covor ţesut de un bărbat în anul 1875 a fost prezentat în cadrul Târgului Naţional al Covorului, ediţia a VII-a, eveniment care are loc în curtea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Covorul a fost adus la târg de ministrul culturii, Sergiu Prodan, transmite IPN.

Autorul acestui covor este Sârghi Ciolan, care sparge stereotipurile că urzitul covoarelor este o îndeletnicire pentru femei, a menţionat Sergiu Prodan. Numele autorului şi anul confecţionării sunt ţesute în covor. Ministrul a procurat covorul cu o anumită ocazie, l-a restaurat şi acum îl donează Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală.

„Covorul, care a trecut prin două războaie mondiale, prin atâtea mâini, prin atâtea sorţi, să ne povestească câte a văzut el pe durata acestor 150 de ani. Pentru că covorul, scoarţa noastră moldovenească este, de fapt, vioara noastră. Este acea bogăţie în care s-a regăsit poporul”, a subliniat ministrul.

Petru Vicol, directorului Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, a spus că va încerca să afle mai multe detalii despre Sârghi Ciolan, autorul covorului.  Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei (covorului) în România şi Republica Moldova au fost înscrise pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO în anul 2016.

Similare
RECOMANDĂRI