CULTURĂ

Trei colecţii dedicate feminităţii, într-o expoziţie pop-art deschisă la Chişinău

O expoziţie plină de culoare, contraste şi emoţii. Pictorul Alexei Gurskii a expus la Chişinău trei colecţii dedicate feminităţii şi lumii în general. Artistul se bucură de popularitate nu doar în Republica Moldova, dar şi în Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii.

Explozie de trăiri şi feminitate. Aşa pot fi descrise tablourile Pop Art create de Alexei Gurschii. Cele mai multe dintre eroinele sale sunt reale. Din colecţia "Îngeri şi Demoni" fac parte 13 creaţii.

„Putem să spunem că este un bebeluş, fiindcă a fost pictată cu trei ore înainte de asamblarea expoziţiei, a fost pictată foarte rapid. Eu foarte tare am vrut ca acest model să nimerească în colecţie. Fiindcă anume în respectiva domnişoară am văzut acea gingăşie, acea feminitate”a spus Alexei Gurschii.

Artistul alege să picteze femeile care au farmec şi trăsături deosebite. Totuşi, unele chipuri sunt din imaginaţia artistului.

„Unii experţi care au văzut-o spun că este una dintre cele mai reuşite lucrări ale mele în ultimii cinci ani. Ea într-adevăr îmi place foarte tare şi sunt de acord cu el. A fost făcut foarte mult lucru. Într-adevăr pot să spun că eu am căutat această imagine, acest look anune în pânză”, a declarat Alexei Gurschii.

Iar lucrările abstracte au un loc aparte în inima pictorului.

„Asta este ceva foarte personal, într-un moment marcant din viaţa mea şi a fost făcut exprompt, a fost făcut jos cu mâinile în câteva minute. Eu nu ştiu dacă eu o să îş vând. Este foarte dinamic, chiar violent, dar râeu uitându-mă la el, simt o senzaţie de linişte profundă, el se numeşte dincolo de latura de faţă a cubului de gheaţă”, a precizat Alexei Gurschii.

La expoziţie se poate admira şi cea mai mare pictură modulară. Opera de artă este pictată pe pânză şi are lungimea de trei metri şi lăţimea de peste doi metri şi jumătate. Este de fapt un puzzle din alte 60 de tablouri mai mici. Lucrarea va fi expusă şi la Iaşi, Bucureşti, Kiev şi Moscova.

„În stânga picturii noi avem tot ce este negativ în lumea noastră, în dreapta tot ce este pozitiv, acestea sunt visele noastre, sunt călătoriile noastre, frumuseţea, familia, copii, dragostea. Şi binele şi răul este echilibrat de panglica roşie care reprezintă sufletul omului”, a precizat Alexei Gurschii.

Lucările artistului au ajuns până în Statele Unite ale Americii, Canada şi Japonia. La Chişinău, expoziţia va fi deschisă până pe 26 februarie.