CULTURĂ

Tradiţiile milenare româneşti şi arta ţesutului, promovate de meşterul popular Lidia Obleac din satul Negrea

Reînvie tradiţiile milenare româneşti şi promovează arta ţesutului printre tineri. Meşterul popular Lidia Obleac, din satul Negrea, a pus bazele unui muzeu, în care păstrează, cu sfinţenie, adevărate comori ţesute cu motive tradiţionale, dar şi unelte şi accesorii folosite din moşi-strămoşi. Printre obiectele rare se numără şi o urzitoare funcţională, de peste 100 de ani.

După câţiva ani munciţi în străinătate, meşterul popular cu mare experienţă în arta ţesutului, a revenit acasă pentru a-şi realiza visul de a deschide un muzeu ţărănesc în satul natal.
 
Acum casa femeii pare desprinsă dintr-un basm românesc, iar podoabele create cu multă migală au fost aranjate prin toată curtea.

Vizitatorii sunt uimiţi să vadă un război de ţesut adevărat, sau natră, cum i se mai spune în zonă, dar şi o urzitoare funcţională, având peste peste 100 de ani vechime.
 
Cu drag, femeile îşi aduc aminte de şezătorile de altădată. Astfel de întâlniri mai sunt organizate şi astăzi.
 
Tradiţiile sunt cele care ne definesc ca popor şi, din fericire, la sate mai sunt mulţi oameni dornici să promoveze autenticul românesc, în forma lui pură.