Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” va transmite online trei spectacole
Sursa foto:radiochisinau.md Vizualizari:

Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” va transmite online trei spectacole

Trei spectacole inspirate de operele dramaturgiei naţionale propune publicului online zilele acestea Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu.

Este vorba de spectacolele ”Pomul vieţii” şi ”Cântec de leagăn” de Dumitru Matcovschi şi ”Casa Mare” de Ion Druţă, realizate în regia lui Alexandru Cozub.

Potrivit organizatorilor, spectacolul "Pomul vieţii" prezintă povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorb cu patimă din cupa suferinţelor. Spectacolul este condimentat cu efecte comice, evoluţia actorilor atingând coardele sufletului omenesc. Este un spectacol care denunţă metehnele societăţii noastre. Versurile matcovschiene: „Sfântă ni-i casa, din leagăn de dor ce coboară" exprimă un adevăr simplu şi profund al protagoniştilor spectacolului. "Pomul vieţii" ne îndeamnă să curmăm, pe veci, suferinţa.

Piesa ”Casa Mare” de Ion Druţă tratează valori des întâlnite în creaţia scriitorului: relaţia dintre uman şi moral, sacru şi profan, ecologia naturii şi ecologia spiritului, impactul tehnologizării, aspecte ale memoriei şi ale istoriei. Conflictul principal al dramei este de natură interioară. Este, în fond, şi o frumoasă poveste de dragoste, uneori ignorată de criticii seduşi de schema morală. Ca şi alte texte epice şi dramatice ale lui Ion Druţă, piesa poate fi considerată un veritabil manual de etică, valabil şi pentru lumea de astăzi.

„Cântec de leagăn” este o dramă a oamenilor de la sat, care îşi duc cu greu povara vieţii. Teofil Augustinovici, directorul şcolii săteşti este, practic, cea mai mare persoană de încredere a satului, fără de care nu se petrece absolut nimic. Spectacolul este condimentat cu efecte comice. Limbajul şi comportamentul eroilor aminteşte de perioada anilor ’80-90, perioada „Marii Restructurări Sovietice”. Acest spectacol ne îndeamnă să ţinem la focul din vatră, casa părintească.

Spectacolele pot fi vizionate pe pagina de facebook a instituţiei. Astăzi, TNME va mai posta pe reţelele sociale spectacolul ”Carnavalul”  după I.L. Caragiale, în regia lui Alexa Visarion.

Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” a fost înfiinţat la 6 octombrie 1921. Repertoriul instituţiei include multe spectacole variate care s-au bucurat de popularitate atât pe plan naţional, cât şi internaţional, fapt consolidat de participarea sa la numeroase festivaluri.

Similare
RECOMANDĂRI