CULTURĂ

Teatrul din Republica Moldova, mituri şi realităţi

post-img

Dincolo de toate frontierele geografice, culturale, lingvistice, religioase sau politice, Ziua Mondială a Teatrului este celebrată ca mod de expresie a umanităţii. În ajunul acestei zile, actorii şi regizorii din Republica Moldova creează, intră în verva repetiţiilor şi îşi pun totodată întrebări despre valoarea creaţiei lor.

Invitata ediţiei de vineri a emisiunii Obiectiv Comun, actriţa şi regizoarea Nelly Cozaru, a declarat că experimentul teatral continuă să ia amploare, teatrul independent fiind punctul de bază. 

“Într-adevăr, cred că acolo experimentul e la el acasă, este multă libertate în tot: în alegerea materialului, dramaturgiei, politicii repertoriale. Îţi alegi echipa, locul. Un singur lucru lipseşte - iarăşi... banii. Iată de ce Chişinăul este de apreciat pentru atâtea spectacole şi teatre independente.”

Actorul şi scriitorul Boris Cremene a punctat şi alte realităţi teatrale: “Când vorbim despre teatrul modern, nu înseamnă doar teatrul document. Noi avem o lipsă totală de texte, pentru că mă intorc la esenţa teatrului. Teatrul există fără actori. Teatrul fără dramaturgie nu poate exista! Asta e baza, acesta este miezul teatrului.”

Actorul şi regizorul de teatru Mihai Fusu a adresat un mesaj de felicitare la final de emisiune şi i-a îndemnat pe actorii din Republica Moldova să ridice statutul actorului la un alt nivel: “Eu aş vrea să-i invit pe colegii mei, actorii, pentru că actorii sunt muncitorii cei mai numeroşi ai teatrului, să fie mai curajoşi, să-şi ceară drepturile mai îndrazneţ, să nu uite niciodată că sunt nu doar artişti, dar şi nişte persoane publice, să-şi asume mai mult realitatea în care trăiesc şi s-o abordeze mult mai curajos.”

În fiecare an, la aceeaşi dată, comunitatea teatrală internaţională, artiştii şi publicul deopotrivă, conferă acestei zile o atenţie aparte, sărbătorind una dintre cele mai frumoase arte create de umanitate.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită la Congresul Mondial din 1961 de Institutul Internaţional de Teatru şi a fost sărbătorită prima oară în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor, la Paris.

Discuţia integrală poate fi urmărită ">aici.